Vodky

Vodka je destilovaná lihovina vyrobená z fermentovaných látek, jako je obilí, cukrová řepa nebo brambory. Vodka má obvykle okolo 40 % alkoholu. Říká se, že používání brambor při tvorbě vodky bylo nejoblíbenější v dobách, kdy byla tato zelenina levná. Nejvíce vodky se však vyrábí z kombinace obilí a brambor.

Způsob destilace vodky pomáhá udržovat vysoké procento alkoholu ve vodce. Alkohol se vaří při nižší teplotě než voda, takže když se destilací vyrábí vodka, alkohol se vypaří dříve, než všechna voda. To způsobuje, že vodka obsahuje mnohem vyšší procento alkoholu než jiné nápoje.

Vodka může být destilována více než jednou, aby se zvýšila její čistota a chuť. Tato vodka chutná lépe, protože po destilaci nebyla zředěna vodou. Vícenásobná destilace vodky pomáhá zbavit vodku toxinů obsažených ve výchozím materiálu, jako je methanol, glykoly a taniny.

Vodka má obvykle čistou barvu bez zápachu (kvůli odstranění jakékoli příchutě během destilace), ale firmy vyrábějící vodku často přidávají do vodky malá množství karotenu, což jí dává lehký červený odstín.

Vodku můžete pít samotnou, nebo ji použít na tvorbu míchaných nápojů. Oblíbená kombinace je vodka a pomerančový džus.

Skrýt popis