blog-post image

Cider: osvěžující drink z ovoce

Cider je nápoj, který existuje po staletí a stává se populárnějším než kdykoli předtím. Ale co je cider? Co všechno obnáší výroba cideru? A jaké jsou různé druhy cideru, které si můžete koupit? V tomto článku odpovíme na všechny tyto otázky a další. Poskytneme také několik tipů na míchání nápojů s ciderem. Ať už jste tedy milovníky moštu nebo jste jen zvědaví na tento lahodný nápoj, čtěte dále.

Co je cider?

Cider je alkoholický nápoj vyrobený z fermentované šťávy z jablek. Obvykle se vyrábí z jablečného moštu, což je druh jablka s vysokým obsahem tříslovin a kyselin. Fermentační proces přeměňuje cukry v jablečné šťávě na alkohol a obsah alkoholu v cideru se může pohybovat od 0,50 % do 12 %.

Cider byl poprvé zmíněn v literatuře Homérem, který o něm psal ve své epické básni Odyssea. V Anglii se jablečný mošt tradičně připravoval z krabích jablek, což jsou malá, kyselá jablka, která nejsou vhodná k jídlu, ale je z nich vynikající jablečný mošt. Dnes se cider vyrábí z různých druhů jablek, včetně jablek Granny Smith a Golden Delicious.

Vybrat cider »

Proces výroby cideru

Cider se vyrábí drcením a lisováním jablek. Jablečná dřeň je poté fermentována kvasinkami, aby se vytvořil cider. Cider může být buď tichý, nebo šumivý, a může být sladký nebo suchý.Fermentační proces pro cider je podobný jako u vína. Nicméně cider má obecně kratší dobu kvašení než víno, což má za následek nižší obsah alkoholu.

Cider si můžete vychutnat samotný nebo použít jako přísadu do koktejlů a dalších nápojů. Je také oblíbenou volbou při vaření, protože dokáže dodat pokrmům ovocnou příchuť.

Výroba domácího cideru

Pokud máte zájem vyzkoušet si výrobu cideru, je několik věcí, které budete potřebovat, abyste mohli začít. Nejprve budete potřebovat lis na mošt. Lis na mošt je stroj, který se používá k drcení jablek a extrakci šťávy.

Budete také potřebovat potravinářskou nádobu, ve které jablečný mošt uskladníte, a také trochu kvasnic. Nejprve jablka omyjte a odstraňte stonky nebo listy. Jablka nakrájíme na malé kousky a vložíme do lisu na mošt. Zapněte lis na mošt a nechte ho dělat svou práci.

Jakmile z jablek vylisujete veškerou šťávu, nalijte ji do skladovací nádoby. Do jablečného moštu přidejte droždí a jemně promíchejte, aby se spojil. Nádobu přikryjte víkem nebo utěrkou a dejte ji stranou na chladné a tmavé místo. Nechte cider kvasit dva týdny.

Po dvou týdnech bude váš cider připraven k pití! Vychutnejte si ho samotný nebo jej použijte do koktejlů a jiných nápojů.

Druhy cideru

  • Jablečný cider
  • Hruškový cider
  • Cider vyrobený z jiného ovoce

Cider je osvěžující a lahodný nápoj, který si můžete vychutnat po celý rok. K dispozici je mnoho různých druhů cideru, z nichž každý má svou vlastní jedinečnou chuť. Zde jsou některé z nejoblíbenějších druhů cideru:

Cider vyrobený z jablek je nejběžnějším typem moštu a je často nejsladší. Hruškový cider je méně sladkou alternativou a má o něco kyselejší chuť. Cider vyrobený z jiného ovoce, jako jsou bobule nebo třešně, může být také lahodný, i když se jedná o méně obvyklé odrůdy.

Vybrat cider »

Druhy jablečného cideru

Cider je druh alkoholického nápoje vyrobeného z fermentované jablečné šťávy. Obsah alkoholu v cideru se může lišit, ale obvykle se pohybuje kolem 15 % ABV. Existují různé druhy jablečného moštu, včetně sladkého, suchého a šumivého jablečného moštu.

Sladký cider je nejběžnějším typem jablečného moštu. Vyrábí se z jablek, které mají vysoký obsah cukru a mají sladší chuť než suchý cider.

Suchý cider se vyrábí z jablek, které mají nižší obsah cukru a mají kyselejší chuť než sladký cider. Je také méně sycený než sladký cider.

Šumivý cider se vyrábí přidáním karbonizace do sladkého nebo suchého cideru. Má bublinky a osvěžující chuť. 

Tip na jablečný cider suchý

Kingswood Dry Cider 0,4l 5%

Obr.: Kingswood Dry Cider 0,4l 5%

Druhy hruškového cideru

Cider je kvašený nápoj vyrobený z jablečné šťávy. Cider může být neperlivý nebo perlivý a může být suchý nebo sladký. Hruškový cider se vyrábí podobným způsobem jako jablečný, ale místo jablek se používají hrušky.

Existuje několik různých druhů hruškového moštu, z nichž každý má svou vlastní odlišnou chuť. Zde jsou některé z nejoblíbenějších druhů hruškového moštu:

Champagne Cider: Tento typ cideru se vyrábí v oblasti Champagne ve Francii. Je lehký a bublinkový, s lehce nasládlou chutí.

Anglický cider: Anglický cider je obvykle tmavší a robustnější než jiné druhy cideru. Má výraznou hruškovou chuť s nádechem karamelu a koření.

Španělský cider: Španělský cider se vyrábí v baskickém regionu Španělska. Je ovocná a osvěžující, s lehce nakyslou chutí.

Americký cider: Americký cider je obvykle sladší než jiné druhy hruškového cideru. Často se vyrábí z různých druhů hrušek.

Bez ohledu na to, jaký typ hruškového moštu si vyberete, jeho osvěžující chuť si jistě užijete. Takže až budete příště hledat nový nápoj k vyzkoušení, určitě dejte hruškovému cideru šanci. 

Tip na hruškový cider

Rychnovský cider Hruška 4,2% 0,33l

Obr.: Rychnovský cider Hruška 4,2% 0,33l

Druhy jablečného moštu vyrobeného z jiného ovoce

Cider je lahodný a osvěžující nápoj, který lze vyrobit z různých druhů ovoce. Zatímco jablka jsou nejběžnějším druhem ovoce používaného k výrobě moštu, k vytvoření tohoto lahodného nápoje lze použít i jiné ovoce, jako jsou bobule, dýně a pomeranče. Každý druh ovoce dodá cideru svou vlastní jedinečnou chuť.

Berry cider se vyrábí z bobulí, jako jsou jahody, maliny nebo ostružiny. Tento typ cideru je často velmi sladký a má výraznou ovocnou chuť. Dýňový cider se vyrábí z dýňového pyré a koření, jako je skořice a muškátový oříšek. Tento cider se obvykle podává teplý a má bohatou, kořenitou chuť. Pomerančový cider se vyrábí z čerstvých pomerančů a je často sladší než jiné druhy cideru.

Bez ohledu na to, jaký typ cideru se rozhodnete vyrobit, bude to jistě osvěžující a lahodný nápoj. Takže až budete mít příště náladu na něco jiného, ​​proč nezkusit některý z těchto alternativních druhů cideru. Vaše chuťové buňky vám poděkují.

Tip na višňový cider

Tátův sad višňový cider 6,2% 0,33l

Obr.: Tátův sad višňový cider 6,2% 0,33l

Točený vs lahvový cider

Pokud jde o cider, existují dva hlavní typy: točený a lahvový. Točený cider se obvykle podává v hospodách, zatímco lahvový cider je druh, který najdete především v obchodech. Takže, jaký je mezi nimi rozdíl?

Točený cider se obvykle vyrábí z čerstvých jablek a má kratší trvanlivost než lahvový cider. Také je často méně sladký a má více kyselou chuť. Točený cider je také obvykle sycený oxidem uhličitým, což mu může dodat šumivější texturu. Kvůli své krátké trvanlivosti je točený cider často k dispozici pouze sezónně.

Lahvový cider se naproti tomu vyrábí z fermentovaných jablek a má delší trvanlivost. Díky tomu je sladší a méně trpký než točený jablečný mošt. Lahvový jablečný cider je také obvykle pasterizován, což znamená, že po stáčení nebude pokračovat v fermentaci. To mu dává hladší texturu než točený cider.

Takže, co je lepší? Opravdu záleží na vašich osobních preferencích. Pokud máte rádi kyselý, šumivý cider, pak je točený cider pravděpodobně pro vás. Pokud dáváte přednost sladšímu a jemnějšímu cideru, pak je lahvový cider pravděpodobně více vaším stylem. 

Vybrat cider »

Tipy kde použít cider

  • Cider lze použít místo jednoduchého sirupu v mnoha koktejlech. To vašemu nápoji dodá nádech ovocnosti, aniž by byl příliš sladký
  • Cider lze také použít jako plovák na nápoje, jako je pivo nebo jablečné koktejly. To dodává pěknou vrstvu chuti a vizuální přitažlivosti.

Pokud hledáte něco skutečně jedinečného, ​​zkuste cider použít ve slaných pokrmech, jako jsou recepty z vepřového nebo kuřecího masa. Dodává nádhernou hloubku chuti, kterou jinde nenajdete. 

Závěr blogu

Cider je osvěžující a lahodný nápoj, který si můžete vychutnat po celý rok. Ať už ho máte rádi sladký nebo suchý, cider je skvělý způsob, jak uhasit žízeň a vychutnat si lahodnou pochoutku. 

Cider je také skvělý způsob, jak podpořit místní farmáře a výrobce, protože mnoho ciderů se vyrábí z jablek pěstovaných přímo zde v Česku. Takže až budete příště hledat osvěžující a lahodný nápoj, určitě cider vyzkoušejte!

TOP produkty z kategorie Cider