blog-post image

Burčák: oblíbený podzimní alkoholický nápoj

Burčák je mladé víno, které nezrálo a obvykle se spotřebuje do několika týdnů od výroby. Proces kvašení burčáku trvá asi dva až tři dny, poté se víno stáčí a prodává. K dostání je několik druhů burčáku, který si můžete vychutnat samotný nebo použít do míchaných nápojů. V tomto článku si probereme, co to burčák je, jak se vyrábí a k jakým příležitostem se hodí.

Co je burčák?

Burčák je druh mladého vína, které se vyrábí z pozdních hroznů. Slovo „burčák“ pochází z českého výrazu pro „kvašený hroznový mošt“. Tento druh vína se také nazývá vin de paille nebo slámové víno. Obvykle je polosladký nebo sladký a má obsah alkoholu kolem 15%.

Burčák je k dostání většinou jen pár týdnů na podzim a najdete ho v mnoha částech střední Evropy. Burčák jedinečné a lahodné víno. Je to perfektní nápoj, který si můžete vychutnat při oslavě podzimní sezóny.

Jak se burčák vyrábí?

Burčák je druh mladého vína, které se vyrábí z pozdních hroznů. Hrozny jsou ponechány na vinici déle, aby mohly scvrknout a koncentrovat své cukry. Výsledkem je sladší víno s vyšším obsahem alkoholu. Burčák se typicky vyrábí z hroznů bílých vín, jako je Ryzlink rýnský nebo Tramín červený. Vyrábí se většinou jen v malém množství a je dostupný jen těžko jinde než u nás.

Proces výroby burčáku začíná tím, že se hrozny sklízejí později než obvykle, často v říjnu nebo listopadu. Po sklizni se hrozny lisují a mošt (šťáva a slupky) se nechá několik týdnů kvasit. Proces kvašení se pak zastaví, obvykle přidáním síry, a víno se stáčí do lahví ještě mladé a zakalené.

Burčák má typicky kolem 12 % obj. alkoholu a má sladkost od polosladké až po sladkou. Můžete si ho vychutnat samostatně nebo jako přílohu k dezertům. Burčák by se měl kvůli vysokému obsahu cukru spotřebovat do několika měsíců od výroby. Pokud budete mít štěstí na burčák, určitě si ho vychutnejte, dokud je ještě čerstvý.

Z jakých druhů burčáku si můžete vybrat?

Pokud hledáte burčák, máte na výběr ze tří hlavních druhů – růžový, červený a bílý. Ale jaký je mezi nimi rozdíl?

Pro začátek se růžový burčák vyrábí ze směsi červených a bílých hroznů. To mu dodává světle růžovou barvu a mírně nasládlou chuť. Červený burčák se naopak vyrábí výhradně z červených hroznů. Bývá tmavší barvy a má plnější tělo než růžový burčák. Konečně bílý burčák se vyrábí výhradně z bílých hroznů. Má tendenci být nejsvětlejší barvy a má jemnější chuť než jeho růžové a červené protějšky.

Jaký druh burčáku si tedy vybrat? Nakonec záleží na osobních preferencích. Pokud máte rádi své víno na té sladší straně, jděte do růžového burčáku. Pokud dáváte přednost plnějšímu vínu, může být pro vás spíše červený burčák. A pokud hledáte něco lehkého a osvěžujícího, bílý burčák je pravděpodobně vaše nejlepší volba.

Ať už si vyberete jakýkoli druh burčáku, rozhodně si ho vychutnejte, dokud je ještě mladý a čerstvý. Burčák je určen ke spotřebě do pár měsíců od výroby, takže s jeho pitím moc dlouho neotálejte.

Dá se burčák vyrobit doma a jak?

Burčák, známý také jako mladé víno, je druh vína, který se vyrábí ze zkvašené hroznové šťávy. Obvykle je k dostání pouze na podzim a v zimě. Zatímco většina burčáků se kupuje ve vinařstvích nebo prodejcích, je možné si vyrobit svůj vlastní doma s pár ingrediencemi a trochou trpělivosti.

Na výrobu burčáku budete potřebovat:

  • Hrozny (nejlépe bílé odrůdy)
  • Cukrový sirup (vyrábí se rozpuštěním cukru ve vodě)
  • Droždí
  • Fermentační nádoba (funguje skleněný demižon nebo plastový kbelík)
  • Hadice na sifon

Prvním krokem je rozdrtit hrozny a přidat je spolu s cukrovým sirupem do fermentační nádoby. Poté budete muset přidat kvasnice, abyste zahájili proces fermentace. Po přidání droždí nádobu uzavřete a nechte dva týdny uležet na chladném a tmavém místě. Po dvou týdnech přelijte pomocí sifonové hadice burčák do lahví nebo zavařovacích sklenic, dejte pozor, abyste nenarušili sediment na dně nádoby. Před podáváním nechte burčák ještě alespoň týden odležet.

Výroba vlastního burčáku sice vyžaduje čas a trpělivost, ale je to zábavný projekt, který si užijí dospělí i děti. A samozřejmě není nic jako uspokojení ze sklenky domácího vína.

Je burčák vhodný do míchaných nápojů?

Burčák je mladé víno vyrobené ze zkvašené hroznové šťávy a je běžně dostupné pouze v České republice. Mnoho lidí se domnívá, že burčák je příliš sladký na to, aby se dal použít do míchaných nápojů, ale ve skutečnosti existují recepty, kde se dá docela efektivně využít.

Jedním z nejoblíbenějších způsobů pití burčáku je smíchání se sodovou vodou a ledem. Vznikne tak osvěžující nápoj. Pokud chcete něco trochu sofistikovanějšího, můžete zkusit smíchat burčák se šampaňským. To dává vínu ještě bohatější bublinkovou texturu a činí ho osvěžujícím.

Pokud hledáte něco trochu silnějšího, můžete burčák smíchat s vodkou. Vznikne tak nápoj podobný bílému ruskému, ale s jedinečnou chutí burčáku.

Ať už se rozhodnete pít jakkoli, burčák je skvělý způsob, jak si vychutnat chuť českého vína. Takže až budete příště v České republice, určitě ochutnejte něco z tohoto jedinečného vína.

Burčák si můžete vychutnat na mnoho různých způsobů, a tak se jistě najde recept, který sedne vaší chuti. Vyzkoušejte a přesvědčte se sami, jak lahodné toto mladé víno může být.

Jaké jsou nejčastější chyby při pití burčáku?

Burčák je druh mladého vína, které se vyrábí z prokvašených hroznů. Je populární v České republice a na Slovensku a má krátkou dobu kvašení kolem dvou týdnů. Burčák se většinou vypije do pár dnů od výroby a měl by se spotřebovat dříve, než se změní na ocet.

Existuje pár častých chyb, kterých se lidé při pití burčáku dopouštějí. První chybou je, že nevíte, kdy ji pít. Burčák by se měl spotřebovat do pár dnů od výroby, jinak se změní na ocet. Druhou chybou je nevychlazování vína před pitím. Burčák by měl být podáván vychlazený, jinak bude chutnat kysele.

Třetí chybou je nesprávné nalévání vína. Při nalévání burčáku byste měli sklenici naklonit a víno nalévat pomalu po straně. Zabráníte tak pěnění vína. Nejčastější chybou je však požití přílišného množství burčáku, což může mít za náasledek nejen nepříjemnou kocovinu, ale také střevní potíže.

Pokud se vyvarujete těchto častých chyb, budete si na burčáku určitě pochutnávat.

Závěr blogu

Burčák je druh mladého vína, které se vyrábí z částečně zkvašeného hroznového moštu. Obvykle se vyrábí pouze v České republice a na Slovensku, i když se s ním lze setkat i v jiných středoevropských zemích. Slovo „burčák“ pochází z českého výrazu pro „kvašení“ (burcení). Burčák se obvykle vyrábí z bílých hroznů, lze však použít i odrůdy červené.

Burčák se obvykle pije mladý, během několika týdnů až měsíců od kvašení. Má nízký obsah alkoholu (obvykle kolem 0,05-0,08 %) a sladkou, lehce perlivou chuť. Chuť burčáku se může lišit v závislosti na odrůdě hroznů a stupni prokvašení, ale většinou je dosti ovocná. Podává se nejlépe vychlazený a lze jej pít samostatně nebo použít jako přísadu do koktejlů.

TOP produkty z kategorie Vína

Podobné články

Nejoblíbenější odrůdy vína

Na světe existuje mnoho odrůd vinné révy. Různé odrůdy vinné révy mohou produkovat širokou škálu typů vín s různými příchutěmi a texturami. Vinné odrůdy tvoří základ mnoha známých vín po celém světě. V tomto článku se podíváme na nejo...

Italská vína - historie a současnost

Vinná réva je jednou z nejvšestrannějších rostlin na zemi, přičemž víno je jen jedním z jejích mnoha využití. Z hroznů se vyrábí víno, šťáva, želé, rozinky a vinný ocet. Víno bylo součástí historie lidstva sahající až do raného Egypta a ...