blog-post image

Šampaňské, aneb jak vybrat to pravé?

Champagne je šumivé víno vyrobené z hroznů vypěstovaných v oblasti Champagne ve Francii. Primárně používané odrůdy hroznů jsou Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Označení šampaňské se smí používat pouze pro vína, která pocházejí z této specifické oblasti a jsou vyráběna podle určitých předpisů. 

Existuje mnoho různých druhů šampaňského, z nichž každý má svůj vlastní jedinečný chuťový profil a historii. V tomto článku probereme různé druhy šampaňského, jak poznat kvalitní šampaňské a jak si vybrat tu správnou láhev pro vaše potřeby.

Co je to šampaňské?

Šampaňské je jedním z nejoblíbenějších druhů vína na světě. Vyrábí se v oblasti šampaňského ve Francii a vyrábí se ze směsi červených a bílých hroznů. Šampaňské je typicky suché s vysokou kyselostí. Bublinky v šampaňském pomáhají zmírnit tvrdost alkoholu.

Šampaňské má dlouhou historii, která sahá až do počátku 18. století. Původně byl vytvořen jako způsob, jak udělat bílé víno chutnější. Dnes si šampaňské vychutnává celý svět a bývá spojováno s oslavami a zvláštními příležitostmi.

Šampaňské si můžete vychutnat samotné nebo spárované s jídlem. Je také oblíbenou přísadou do koktejlů, jako jsou mimózy a bellinis. Pokud hledáte slavnostní a slavnostní drink, šampaňské je ideální volbou.

Vybrat šampaňské »

Z čeho a jak se vyrábí šampaňské?

Šampaňské se vyrábí z hroznů černého pinotu noir a chardonnay. Šampaňské se vyrábí metodou methode champenoise, což je dvoustupňový proces, který zahrnuje primární a sekundární fermentaci. Šampaňské obvykle zraje devět až patnáct měsíců, než je připraveno ke stáčení.

Šampaňské má dlouhou historii sahající až do počátku 18. století. Šampaňské se původně vyrábělo v oblasti Champagne ve Francii, odkud pochází i jeho jméno. Šampaňské poprvé vytvořil Dom Perignon, který byl mnichem v opatství Hautvillers. Šampaňské získalo popularitu v 17. století, kdy se stalo široce dostupné po celé Evropě.

Dnes se šampaňské stále vyrábí v oblasti Champagne ve Francii, ale vyrábí se také v jiných zemích po celém světě. Šampaňské je oblíbenou volbou pro oslavy a zvláštní příležitosti díky své jedinečné chuti a bublinkové struktuře. Pokud chcete své příští akci dodat nádech elegance, šampaňské je perfektní nápoj k podávání.

Tip na šampaňské

Henriot Souverain Brut 0,75l 12%

Obr.: Henriot Souverain Brut 0,75l 12%

Jaké druhy šampaňského existují?

Existují tři hlavní druhy šampaňského: Brut, Rose a Blanc de Noirs.

  • Brut šampaňské je nejoblíbenějším druhem šampaňského. Je to suché šampaňské s velmi malou sladkostí.
  • Růžové šampaňské je sladší šampaňské a má růžovou barvu.
  • Blanc de Noirs je suché šampaňské, které se vyrábí z červených hroznů. Má vyšší obsah alkoholu než ostatní dva druhy šampaňského.

Jaký je rozdíl mezi různými druhy šampaňského?

Champagne brut je šampaňské, které nebylo slazené a je typicky suché. Rose champagne je šampaňské, které má růžovou barvu, a blanc de noir champagne je šampaňské, které se vyrábí z červených hroznů, ale má bílou barvu. Toto jsou tři hlavní druhy šampaňského a každý z nich má svou vlastní odlišnou chuť. 

Champagne brut je nejoblíbenější druh šampaňského a je ideální pro ty, kteří chtějí suché šampaňské. Růžové šampaňské je ideální pro ty, kteří chtějí sladké šampaňské, a blanc de noir je perfektní pro ty, kteří chtějí šampaňské se silnou chutí. 

Bez ohledu na to, co preferujete, existuje šampaňské, které bude vyhovovat vašemu vkusu. Tak jděte ven a vychutnejte si dnes sklenku šampaňského.

Tip na rose šampaňské

Gosset Brut Grand Rosé 0,75l 12% GB

Obr.: Gosset Brut Grand Rosé 0,75l 12% GB

Jak poznat kvalitní šampaňské?

Šampaňské existuje již po staletí a jeho obliba jen stoupá. Jak se šampaňské stává populárnějším, je důležité vědět, jak kvalitní šampaňské poznat. Při pokusu o identifikaci kvalitního šampaňského je třeba hledat několik věcí.

První věc, na kterou je třeba se podívat, je barva šampaňského. Kvalitní šampaňské by mělo být světle žluté barvy. Pokud je šampaňské příliš tmavé, může to znamenat, že není kvalitní. 

Další věc, kterou byste měli hledat, jsou bublinky v šampaňském. Bublinky v kvalitním šampaňském by měly být malé a početné. Pokud jsou bubliny velké a je jich málo, může to znamenat, že šampaňské není kvalitní. Nakonec přivoňte k šampaňskému. Kvalitní šampaňské by mělo mít příjemnou vůni. Pokud šampaňské zapáchá, pravděpodobně není kvalitní.

Jak vybrat šampaňské?

Při výběru šampaňského je třeba zvážit několik věcí. První je, jaký druh události slavíte. Velké narozeniny nebo výročí vyžadují luxusní láhev šampaňského, zatímco malé setkání může být vhodnější pro levnější variantu.

Druhá věc, na kterou je třeba myslet, je, po jaké chuti toužíte. Pokud dáváte přednost sladkým vínům, hledejte šampaňské s vyšším obsahem cukru. Pro sušší varianty jděte na brut šampaňské. A pokud se nemůžete rozhodnout, mnoho obchodů nabízí ochutnávky, takže můžete najít perfektní láhev pro vaše mlsné jazýčky.

Nakonec vezměte v úvahu, kolik šampaňského budete potřebovat. Standardní láhev obsahuje přibližně 25 sklenic, takže pokud plánujete naservírovat každému jen několik sklenic, vyplatí se zvážit nákup více menších lahví.

S těmito tipy na paměti budete mít jistotu, že najdete perfektní šampaňské pro vaši příští oslavu.

Tip na blac de noir šampaňské

Gosset Brut Grand Blanc De Blancs 0,75l GB

Obr.: Gosset Brut Grand Blanc De Blancs 0,75l GB

Jak pít šampaňské?

Šampaňské existuje již po staletí a vychutnává si ho mnoho lidí po celém světě. Při pití šampaňského je třeba mít na paměti několik věcí. 

  1. Za prvé, šampaňské by mělo být podáváno studené. 
  2. Za druhé, flétny šampaňského by měly být drženy za stopku, aby nedošlo k zahřátí nápoje. Za třetí, šampaňské je třeba upíjet pomalu, abyste si vychutnali chuť a bublinky. 
  3. Za čtvrté, je důležité nalévat šampaňské jemně, aby nedošlo k narušení sedimentu na dně láhve. 

A konečně, šampaňské lze spárovat s jídlem nebo si jej vychutnat samotné.

Jaké míchané nápoje se vyrábějí se šampaňským?

Existuje mnoho různých druhů šampaňských koktejlů, ale mezi ty nejoblíbenější patří Mimosa, Kir Royale a Bellini.

  • Mimosa se vyrábí z pomerančového džusu a šampaňského a často se podává jako brunch nebo jako odpolední nápoj.
  • Kir Royale se vyrábí z crème de cassis (likéru z černého rybízu) a šampaňského a je to oblíbený nápoj na objednávku v baru.
  • Bellini se vyrábí z broskvového pyré a šampaňského a je to klasický italský koktejl.
  • Šampaňský punč je také oblíbenou volbou na večírky nebo velká setkání. Vyrábí se ze šampaňského, ovocné šťávy a často také likéru.

Pokud podáváte šampaňské koktejly, je nejlepší použít šampaňské flétny. Tyto sklenice jsou určeny speciálně na šampaňské a pomáhají udržet bublinky ve víně.

Tip na šampaňské vhodné do míchyných drinků

Champagne Jean Guérinot Blanc de Blancs 3y 0,75l 12%

Obr.: Champagne Jean Guérinot Blanc de Blancs 3y 0,75l 12%

Jaké jsou nejčastější chyby při pití šampaňského?

Všichni ho rádi pijeme, ale občas při pití šampaňského uděláme chyby. Zde jsou ty nejběžnější:

Bez použití flétny na šampaňské

Nalít šampaňské do běžné sklenice na víno je velké ne-ne. Tvar flétny na šampaňské je navržen tak, aby udržoval bublinky v šampaňském, takže si tyto jemné bublinky můžete vychutnat s každým douškem.

Přeplnění sklenice

Možná budete v pokušení naplnit svou flétnu šampaňským až po okraj, ale odolejte tomuto nutkání! Přeplnění sklenice způsobí, že šampaňské ztratí svou karbonizaci rychleji. Pro optimální požitek naplňte sklenici přibližně do poloviny.

Šampaňské není správně vychlazeno

Šampaňské se nejlépe podává studené, mezi 45-50 stupni Fahrenheita. Pokud je vaše šampaňské příliš teplé, ztratí bublinky a chutná ploše. Naopak, když bude příliš studené, nebudete moci plně ochutnat chuťový profil šampaňského.

Vytažení korku příliš brzy

Když dáte zátku šampaňského, všechny ty krásné bublinky uniknou z láhve. Abyste tomu zabránili, jemně otáčejte lahví šampaňského a přitom držte korkovou zátku. To postupně uvolní tlak a pomůže zachovat tyto vzácné bubliny.

Nesprávné skladování šampaňského

Šampaňské by mělo být skladováno na chladném a tmavém místě. Pokud ho skladujete v teplém prostředí (například u sporáku), rychleji stárne a ztrácí chuť.

Vybrat šampaňské »

Jak skladovat šampaňské?

Šampaňské by mělo být skladováno na chladném a tmavém místě. Ideální skladovací teplota pro šampaňské je mezi 45 a 50 stupni Fahrenheita. Při skladování šampaňského je důležité držet láhve ve svislé poloze, aby korek nevyschl a do láhve se dostal vzduch.

Šampaňské nejlépe skladujete ve vinném sklípku nebo v lednici. Pokud nemáte vinný sklípek nebo ledničku, můžete šampaňské skladovat v chladné, tmavé skříni nebo skříni. Je důležité udržovat šampaňské mimo přímé sluneční světlo a zdroje tepla.

Při skladování šampaňského je důležité pravidelně kontrolovat lahve, abyste se ujistili, že netečou. Pokud najdete děravou láhev šampaňského, měli byste ji vyhodit, protože šampaňské bude zkažené. Šampaňské lze skladovat až dva roky ve vinném sklípku nebo lednici. Šampaňské však zhruba po šesti měsících skladování začne ztrácet svou chuť.

Jaké jsou nejoblíbenější značky šampaňského?

Na trhu je mnoho značek šampaňského, ale některé jsou populárnější než jiné. Veuve Clicquot, Moet & Chandon a Dom Perignon jsou známé značky šampaňského, které si užívá mnoho lidí. Každé šampaňské má svou vlastní jedinečnou chuť a styl, takže je důležité vyzkoušet několik různých druhů, abyste našli to, které vám bude nejvíce chutnat. 

Šampaňské je všestranný nápoj, který si můžete vychutnat samotný nebo použít v koktejlech. Je také oblíbenou volbou pro opékání při zvláštních příležitostech, jako jsou svatby a výročí. Bez ohledu na příležitost, šampaňské jistě dodá punc elegance a třídy.

Tip na moet šampaňské

Moët & Chandon Golden Sleeve Brut 0,75l 12%

Obr.: Moët & Chandon Golden Sleeve Brut 0,75l 12%

Závěr blogu

Šampaňské existuje již po staletí a vychutnává si ho mnoho lidí po celém světě. Je to luxusní nápoj, který si můžete vychutnat při zvláštních příležitostech nebo kdykoli si chcete dopřát. Existuje mnoho různých druhů šampaňského, takže se určitě najde takové, které vám bude chutnat. Pokud jste ještě nikdy nezkusili šampaňské, doporučuji vám, abyste tak brzy udělali! Možná právě zjistíte, že je to váš nový oblíbený nápoj.

TOP produkty z kategorie Šampaňské –⁠ champagne