blog-post image

Likér: alkohol mnoha tváří

Likér je alkoholický nápoj, který se vyrábí destilací lihovin z fermentovaného ovoce, zeleniny nebo obilovin. Slovo „likér“ pochází z latinského slova liquere, což znamená „být tekutý“. Likéry jsou obvykle slazené a ochucené bylinkami, kořením, květinami nebo ořechy. V dnešní době je na trhu k dispozici mnoho různých druhů likérů. Mezi ty nejoblíbenější patří kávový likér, amaretto likér a crème de menthe. Alkohol lze pít přímo nebo smíchat s jinými nápoji a vytvořit tak koktejly.

Co je likér?

Likér je alkoholický nápoj vyrobený z destilátu a ochucený ovocem, bylinkami nebo ořechy. Má vyšší obsah alkoholu než většina koktejlů a obvykle se podává po večeři jako nápoj po večeři. Likéry jsou obvykle sladší než jiné alkoholické nápoje a mají sirupovou texturu.

Slovo likér pochází z latinského slova līquifāre, což znamená „rozpustit“. To je vhodné, protože likéry se vyrábějí vyluhováním destilovaných lihovin s příchutěmi, které se pak rozpustí v likéru. Likéry byly původně vytvořeny pro léčebné účely, ale jejich obliba jako pohodového nápoje rychle rostla.

Existuje mnoho různých druhů likéru, ale některé z nejoblíbenějších příchutí zahrnují čokoládu, kávu, mátu a ovoce. Likéry se často používají v koktejlech a lze si je vychutnat i samotné. Pokud hledáte jedinečný a chutný alkoholický nápoj, likér je skvělou volbou. S tolika různými příchutěmi, ze kterých si můžete vybrat, si určitě najdete likér, který si zamilujete.

Tip na borůvkový likér

Anton Kaapl Borůvkový likér 0,5l 28%

Obr.: Anton Kaapl Borůvkový likér 0,5l 28%

Jak se vyrábí likér?

Likéry vznikají tak, že se odebere destilovaná lihovina, jako je vodka nebo whisky, a přidá se další aroma. To lze provést mnoha způsoby, ale nejběžnějším způsobem je namáčení lihoviny v ovoci, bylinkách nebo koření. Jakmile se dosáhne požadované chuti, likér se osladí a stáčí do lahví. Některé likéry také projdou procesem zrání, aby se vyvinula komplexnější chuť. Mezi oblíbené likéry patří Bailey's Irish Cream, Grand Marnier a Drambuie.

Likéry se často užívají samotné nebo se používají jako mixéry do koktejlů. Mohou přidat jedinečný chuťový profil nápojům a mohou pomoci vytvořit rovnováhu v koktejlu. Při použití likérů v koktejlech je důležité vzít v úvahu úroveň sladkosti likéru, protože to může snadno narušit celkovou chuť nápoje.

Jaké druhy likérů si můžeme vybrat?

Existuje mnoho druhů likérů, z nichž každý má svou vlastní jedinečnou chuť. Mezi nejoblíbenější likéry patří ovocné likéry, smetanové likéry, bylinné likéry, ořechové likéry, medoviny, zázvorové likéry a kávové likéry. Každý druh likéru má svou vlastní výraznou chuť, která může dodat osobitý nádech každému pokrmu nebo nápoji.

  • Ovocné likéry se vyrábí vyluhováním ovoce v alkoholu. Nejběžnějším ovocem používaným v ovocných likérech jsou třešně, pomeranče, citrony a bobule. Ovocné likéry se často používají do dezertů nebo jako topping na zmrzlinu.
  • Smetanové likéry se vyrábí spojením smetany a alkoholu. Nejoblíbenějším smetanovým likérem je Irish cream, který se vyrábí z whisky, smetany a kávy. Smetanové likéry se často používají do koktejlů nebo jako zálivka na dezerty.
  • Bylinné likéry se vyrábí vyluhováním bylin v alkoholu. Nejběžnější bylinky používané v bylinných likérech jsou máta, rozmarýn a bazalka. 
  • Ořechové likéry se vyrábí vyluhováním vlašských ořechů v alkoholu. Ořechové likéry se často používají při pečení.
  • Medoviny se vyrábí kvašením medu a vody. Medoviny mohou být ochuceny ovocem, kořením nebo bylinkami.
  • Zázvorové likéry se vyrábí vyluhováním zázvoru v alkoholu. 
  • Kávové likéry se vyrábí spojením kávy a alkoholu. Nejoblíbenějším kávovým likérem je Kahlua, který se vyrábí z kávy, smetany a cukru.

Tip na bylinný likér

Becherovka Personalizovaná láhev 0,7l 38%

Obr.: Becherovka Personalizovaná láhev 0,7l 38%

Jak správně pít likér?

Když je likér podáván čistý, měl by se nalít do malé sklenice a pomalu usrkávat. Likér lze přidat i do kávy nebo čaje. Chcete-li připravit koktejl po večeři, smíchejte jeden díl likéru se dvěma díly perlivé vody a podávejte na ledu.

Chcete-li něco jiného, ​​zkuste si vyrobit Liqueur Float přidáním kopečku zmrzliny do vašeho likéru podle vašeho výběru. Likér využijete i při vaření, k dochucení dezertů nebo hlavních jídel. Likér lze přidat do pečiva, omáček a marinád.

Jak si vyrobit bylinný likér doma?

Výroba vlastního likéru doma je snadná a zábavná! Vše, co potřebujete, je čistá skleněná nádoba, nějaké čerstvé bylinky nebo ovoce, cukr a alkohol. Vodka nebo rum fungují dobře jako základ většiny likérů.

Chcete-li vyrobit bylinný likér, začněte přidáním vybrané bylinky do sklenice. Dobře funguje například levandule nebo rozmarýn. Dále přidejte cukr a tolik alkoholu, aby byly bylinky pokryty. Sklenici pevně uzavřete a uložte na dva týdny na chladné a tmavé místo. Každých pár dní sklenicí protřepejte, aby se chutě naplnily.

Po dvou týdnech sceďte likér pomocí plátna nebo kávového filtru. Nalijte do čisté láhve a užívejte si jej.

Jak vybrat likér?

Při výběru likéru je třeba vzít v úvahu mnoho faktorů. Nejdůležitější je, k čemu budete likér používat. Pokud ho plánujete pít rovnou, pak si budete chtít vybrat likér s příchutí, která vás baví. Pokud ho plánujete používat v koktejlech, pak si budete chtít vybrat likér, který dobře funguje s jinými příchutěmi.

Dalším důležitým faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je obsah alkoholu v likéru. Některé likéry jsou velmi silné a mohou být ohromující, pokud nejsou správně naředěny. Jiné jsou mnohem slabší a lze je snadno užít i samostatně. Vědět, jak silný nebo slabý chcete, aby byl váš likér, vám pomůže zúžit výběr.

Nakonec budete chtít zvážit cenu likéru. Některé likéry mohou být velmi drahé, zatímco jiné jsou velmi dostupné. Vyberte si likér, který vyhovuje vašemu rozpočtu a vašim potřebám.

Vybrat likér »

Jaké jídlo se hodí k pití likéru?

Likéry jsou druhem alkoholických nápojů, které jsou často sladké a mají vysoký obsah cukru. Zatímco si je lze vychutnat i samotné, likéry se často používají jako přísada do koktejlů nebo míchaných nápojů. Likéry lze přelévat i dezerty nebo z nich připravit ochucené kávové nápoje.

Pokud jde o párování jídel, likéry lze spárovat se sladkými i slanými pokrmy. Sladké likéry jako Amaretto nebo Bailey's Irish Cream se hodí k dezertům, jako je dort nebo koláč. Slané likéry jako Campari nebo Vermut lze spárovat s masem nebo sýry.

Ať už hledáte párování likéru s jídlem pro zvláštní příležitost nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, existuje mnoho možností, ze kterých si můžete vybrat. 

Tip na míchané nápoje s likérem

Zde jsou tři koktejly na bázi likéru, které určitě potěší:

Classic French 75 je osvěžující směs ginu, šampaňského a citronové šťávy. Přidejte špetku fialového likéru a máte nápoj, který se hodí pro každou příležitost.

Chcete-li něco sladšího, zkuste bílého Rusa. Tento nápoj kombinuje vodku, kávový likér a hustou smetanu. Tento koktejl je ideální pro popíjení u ohně.

A na závěr, pokud hledáte likér, který má trochu šmrnc, vyzkoušejte Jägermeister. Tento německý likér se vyrábí z 56 různých bylinek a koření, takže je ideální pro míchání do koktejlů, jako je Jäger Bomb nebo Dirty Mother. Tento likér se nejlépe pije, když je uskladněn v mrazáku.

Tip na Jägermeistera

Jägermeister Manifest 0,5l 38%

Obr.: Jägermeister Manifest 0,5l 38%

Jaké značky lihovin patří v ČR k nejoblíbenějším?

Mezi nejoblíbenější značky lihovin Becherovka, Jagermeister, Rumple Minze a Southern Comfort. Becherovka je likér vyrobený z bylin a koření a má jedinečnou chuť, kterou si mnoho lidí užívá. 

Jagermeister je likér, který se vyrábí z alkoholu a různých bylinek a koření a často se používá jako mixér pro koktejly. Rumple Minze je mátový likér, který je velmi oblíbený v zimních měsících. Southern Comfort je americký likér, který má sladkou ovocnou příchuť. 

Tip na míchané nápoje s becherovkou

Pokud hledáte jedinečný a zároveň lahodný likér, nehledejte dále než becherovku. Tento český likér se vyrábí z bylin a koření a má komplexní chuť, která je ideální pro míchání do koktejlů. Zde je pár tipů na výrobu míchaných nápojů s becherovkou.

Za prvé, becherovka může být použita místo ginu nebo vodky v mnoha klasických koktejlech. Vyzkoušejte to v martini nebo ginu s tonikem a výsledky vás mile překvapí.

Za druhé, becherovka se také dobře hodí k ovocným šťávám. Oblíbeným způsobem, jak si tento likér vychutnat, je smíchat ho s pomerančovým nebo brusinkovým džusem.

Becherovku si lze konečně vychutnat i samotnou. Jednoduše nalijte panáka do sklenice a vychutnejte si komplexní chuť tohoto jedinečného likéru. 

Tip na becherovku

Becherovka Unfiltered 0,5l 38%

Obr.: Becherovka Unfiltered 0,5l 38%

Závěr blogu

Likéry jsou druhem alkoholického nápoje, který se často užívá po večeři nebo jako sklenička na spaní. Jsou obvykle sladké a mohou být vyrobeny z různých druhů ovoce, bylin a koření. Likéry sice nejsou tak známé jako jiné druhy alkoholu, ale mohou být stejně lahodné a příjemné. Pokud hledáte něco trochu jiného k pití, zvažte možnost vyzkoušet likér.

TOP produkty z kategorie Likéry