blog-post image

Tequila: vše co o ní potřebujete vědět

Tequila je destilovaný nápoj vyrobený z rostliny modré agáve. Obvykle se vyrábí ve státě Jalisco v Mexiku. Rostlina modré agáve trvá 8–12 let, než dozraje, než ji lze sklízet pro výrobu tequily. Jakmile jsou rostliny sklizeny, pečou se v peci zvané „horno“, aby se z nich extrahovala šťáva. Šťávu pak smícháme s vodou a necháme 3-5 dní fermentovat. Směs se pak dvakrát destiluje a vznikne tequila.

Tequilu si můžete vychutnat různými způsoby, a to samostatný panák (s ledem), nebo míchat v koktejlech, jako jsou Margaritas nebo Palomas. Panáky tequily se často podávají s klínkem limetky a solí na okraji sklenice.

K dispozici jsou různé druhy tequily v závislosti na délce zrání. Blanco nebo plata tequily jsou nejmladší a zrají necelé dva měsíce, zatímco reposado tequily dva až dvanáct měsíců. Tequily Añejo jsou nejstarší, zrály nejméně jeden rok, ale obvykle ne déle než tři roky.

Při výběru tequily je důležité zvážit, k čemu ji budete používat. Například blanco tequily se často používají v koktejlech, protože mají svěží, čistou chuť, která umožňuje prosvítit ostatním ingrediencím. Na druhou stranu tequily Añejo si nejlépe vychutnáte samotné nebo jen s trochou vody nebo ledu, protože jejich chuť je komplexnější a jemnější.

Bez ohledu na to, jak si ji vychutnáte, tequila je lahodný a osvěžující nápoj, který je ideální pro každou příležitost.

Vybrat tequilu »

Jak se vyrábí tequila?

Tequila je destilát vyrobený z rostliny modré agáve, především v oblasti kolem města Tequila, 65 km (40 mil) severozápadně od Guadalajary a na vysočině (Los Altos de Jalisco). Červená sopečná půda v regionu je zvláště vhodná pro pěstování modré agáve a každý rok se zde sklidí více než 300 milionů rostlin.

Proces výroby tequily lze obecně rozdělit do dvou kategorií: sklizeň/kultivace a výroba.

Sklizeň/pěstování

Prvním krokem v jakémkoli procesu výroby tequily je sklizeň nebo kultivace. K tomu potřebujete konkrétní druh rostliny agáve známé jako modrá agáve.

Výroba

Jakmile budete mít své rostliny modré agáve, dalším krokem je vyrobit z nich tequilu. Výrobní proces lze obecně rozdělit do pěti kroků: vaření, drcení, fermentace, destilace a zrání.

Vaření

Prvním krokem při výrobě tequily je vaření nebo vaření piñas (srdce rostliny agáve), aby se jejich komplexní sacharidy přeměnily na jednoduché cukry. To se obvykle odehrává ve velkých pecích zvaných hornos.

Skartování

Po uvaření se piñas trhají nebo melou, aby se získala šťáva. To lze provést buď strojově nebo ručně.

Kvašení

Dalším krokem je fermentace, při které se šťáva smíchá s vodou a kvasnicemi, aby se cukry přeměnily na alkohol. To se obvykle odehrává ve velkých nádržích z nerezové oceli nebo betonu.

Destilace

Po dokončení fermentace se směs destiluje za vzniku tequily. To lze provést buď destilačními zařízeními ve sloupci nebo destilačními zařízeními.

Stárnutí

Posledním krokem při výrobě tequily je stárnutí, při kterém se tequila po určitou dobu (obvykle alespoň dva měsíce) skladuje v dubových sudech, aby změkla a rozvinula její chuť. Po odležení je tequila plněna do lahví a připravena ke konzumaci.

Tip na tequilu

Hacienda de Chihuahua Sotol Plata 0,7l 38%

Obr.: Hacienda de Chihuahua Sotol Plata 0,7l 38%

Jaké druhy tequily si můžeme vybrat?

Pokud jde o tequilu, existují různé druhy, ze kterých si můžete vybrat. Tequila, kterou většina lidí zná, je jasná odrůda, ale ve skutečnosti existují různé druhy tequily, ze kterých si můžete vybrat. Zde je pohled na různé druhy tequily a na to, co nabízejí.

Jedním z nejoblíbenějších druhů tequily je blanco nebo silver typ. Tato tequila je obvykle nestárnutá, což znamená, že má velmi čistou a křupavou chuť. Pokud chcete tequilu, která má výraznou chuť, pak to pro vás pravděpodobně není správná volba. Pokud však chcete něco osvěžujícího a snadno pitelného, ​​pak by to pro vás mohla být správná volba.

Dalším oblíbeným typem tequily je reposado tequila. Tato tequila zraje po určitou dobu, obvykle mezi dvěma a dvanácti měsíci. Během této doby získá tequila zlatavou barvu a vyvine jemnější chuť. Pokud chcete tequilu, která má trochu hlubší chuť, pak by to pro vás mohla být správná volba.

Nakonec je tu anejo tequila. Tato tequila zraje minimálně jeden rok, ale může zrát až tři roky. během této doby tequila získá velmi tmavou barvu a bohatou chuť. Pokud chcete tequilu, která je plná a komplexní, pak by to pro vás mohla být správná volba.

Bez ohledu na to, jaký typ tequily preferujete, určitě existuje ta, která je pro vás ta pravá. S tolika různými druhy, ze kterých si můžete vybrat, si určitě najdete perfektní tequilu pro každou příležitost. Takže až budete příště hledat osvěžující nápoj, určitě vyzkoušejte tequilu. Možná právě najdete svůj nový oblíbený nápoj.

Tip na dobrou teqilu

Olmeca Reposado 1l 35%

Obr.: Olmeca Reposado 1l 35%

Jaký je rozdíl mezi tequilou a mezcalou?

Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj vyrobený z jakéhokoli druhu rostliny agáve pocházející z Mexika. Slovo mezcal pochází z Nahuatl mexcalli [meʃˈkalːi] metl a ixcalli [iʃˈkalːi], což znamená „agáve vařená v troubě“. Agáve nebo maguey se nacházejí v mnoha částech Mexika, ačkoli většina mezcalů se vyrábí v Oaxace. Může se také vyrábět v Puebla, Durango, Guanajuato, Michoacán, Zacatecas a Tamaulipas. Tequila je regionální specifický název pro destilovaný nápoj vyrobený z rostliny modré agáve, především v oblasti kolem města Tequila, 65 km (40 mil) severozápadně od Guadalajary a na vysočině (Los Altos) v západním mexickém státě. z Jalisco. V Mexiku je tequila často označována jako mezcal de tequila. Rozdíly mezi tequilou a mezcalem jsou:

  • Tequila musí být vyrobena z modré agáve, zatímco mezcal může být vyroben z jakéhokoli typu agáve.
  • Tequila se vždy destiluje dvakrát, zatímco mezcal se obvykle destiluje pouze jednou, ale může být destilován vícekrát.
  • Tequila musí pocházet z oblasti kolem Tequily v Jalisco, zatímco mezcal může pocházet odkudkoli z Mexika.
  • Tequila je často čirá, zatímco mezcal může být buď čirý, nebo mít lehce nahnědlý odstín.
  • Chuť tequily je často popisována jako sladká a ovocná, zatímco chuť mezcalu je často kouřová.

Tip na mezcalu

Rey Campero Espadín Mezcal 0,7l 47%

Obr.: Rey Campero Espadín Mezcal 0,7l 47%

Jak pít tequilu?

Existuje několik různých způsobů, jak můžete pít tequilu. Můžete ho natočit, vmíchat do koktejlu nebo rovnou popíjet. Pokud s tequilou začínáte, začněte tím, že ji natočíte limetkou a solí. Jakmile si na chuť zvyknete, zkuste tequilu zamíchat do margarity nebo jiného koktejlu. Pokud si chcete chuť tequily opravdu vychutnat, popíjejte ji přímo ze sklenice. Bez ohledu na to, jak ho pijete, určitě pijte zodpovědně!

Jaké míchané nápoje obsahují tequilu?

Tequila sunrise je klasický míchaný nápoj obsahující tequilu, pomerančový džus a grenadinu. Západ slunce tequily je podobný východu tequily, ale bez pomerančového džusu. Tequila slammer je prostě tequila a citronovo-limetková soda. Ledový čaj Long Island je směs vodky, tequily, lehkého rumu, triple sec, ginu a coly. A samozřejmě, tequila shot je prostě tequila. 

Vybrat tequilu »

Které značky tequily jsou nejoblíbenější?

Tequila je destilovaný alkoholický nápoj vyrobený z rostliny modré agáve, především v oblasti kolem města tequila v mexickém státě jalisco. Tequila se nejčastěji konzumuje čistá jako panák nebo usrkává z malé sklenice. Tequila se stala populární po celém světě a je běžně spojována s mexickou kulturou.

Existuje mnoho různých značek tequily, ale některé jsou populárnější než jiné. Zde je pět nejoblíbenějších značek tequily:

Jose Cuervo: Jose Cuervo je nejprodávanější značka tequily na světě a existuje od roku 1795. Společnost vyrábí různé tequily, včetně některých ochucených odrůd.

Sauza: Sauza je další známá značka tequily, která existuje již po staletí. Společnost vyrábí různé tequily, včetně některých ochucených odrůd.

Patron: Patron je relativně nová značka tequily, která se v posledních letech stala velmi populární. Společnost vyrábí různé tequily, včetně některých špičkových a prémiových odrůd.

Don Julio: Don Julio je další novější značka tequily, která se v posledních letech stala docela populární. Společnost vyrábí různé tequily, včetně některých špičkových a prémiových odrůd.

Herradura: Herradura je další oblíbená značka tequily, která existuje již mnoho let. Společnost vyrábí různé tequily, včetně některých špičkových a prémiových odrůd.

Tip na Jose Cuervo

Jose Cuervo Reserva De La Familia Extra Aňejo 0,7l 38% GB

Obr.: Jose Cuervo Reserva De La Familia Extra Aňejo 0,7l 38% GB

3 nejoblíbenější recepty na míchané nápoje s tequilou

Tequila je všestranný likér, který lze použít do různých míchaných nápojů. Ať už hledáte něco osvěžujícího, ovocného nebo kořeněného, ​​je tu pro vás nápoj na bázi tequily. Zde jsou tři nejoblíbenější recepty na míchané nápoje s tequilou:

Paloma je osvěžující a lehký koktejl, který mísí tequilu s grapefruitovou sodou. Je ideální pro popíjení v horkém letním dni. Chcete-li vyrobit Palomu, jednoduše zkombinujte stejné díly tequily a grapefruitové sody na ledu ve sklenici highball. V případě potřeby ozdobte měsíčkem limetky.

Pokud hledáte něco, co má trochu větší šmrnc, vyzkoušejte Margaritu. Tento klasický nápoj na bázi tequily je kyselý, sladký a slaný zároveň. Chcete-li vyrobit Margaritu, smíchejte tequilu, triple sec a limetkovou šťávu v šejkru naplněném ledem. Dobře protřepejte a sceďte do sklenice se slaným okrajem. V případě potřeby ozdobte měsíčkem limetky.

Chcete-li něco skutečně jedinečného, ​​vyzkoušejte Tequila Sunrise. Tento barevný koktejl mísí tequilu s pomerančovým džusem a grenadinovým sirupem.Chcete-li připravit Tequila Sunrise, kombinujte tequilu a pomerančový džus ve sklenici naplněné ledem. Pomalu přidávejte grenadinský sirup, dokud neklesne na dno sklenice a nevytvoří efekt východu slunce. V případě potřeby ozdobte plátkem pomeranče.

Tak tady to máte, tři nejoblíbenější recepty na míchané nápoje s tequilou. Ať už hledáte něco osvěžujícího, ovocného nebo kořeněného, ​​je tu pro vás nápoj na bázi tequily.

Vybrat tequilu »

Závěr blogu

Tequila existuje po staletí a je hluboce zakořeněna v mexické kultuře. Tento oblíbený alkoholický nápoj se vyrábí z rostliny modré agáve a má jedinečnou jemnou chuť, kterou si můžete vychutnat mnoha různými způsoby. Ať už ji rádi pijete rovnou, na kamenech nebo v míchaném nápoji, tequila je všestranná lihovina, která se hodí pro každou příležitost.

Přestože je tequila často spojována s párty a velkým pitím, ve skutečnosti se jedná o velmi komplexní likér s bohatou historií. Pokud se chcete o tomto oblíbeném nápoji dozvědět více, určitě se podívejte na náš blogový příspěvek o všem, co potřebujete vědět o tequile.

TOP produkty z kategorie Tequily