blog-post image

Vše o rumu, aneb průvodce pro jeho milovníky

Rum je lihovina, která se vyrábí z vedlejších produktů cukrové třtiny, jako je melasa, nebo přímo ze šťávy z cukrové třtiny. Destiluje se v kotlíkových destilačních přístrojích a poté obvykle zraje v dubových sudech. Charakteristická chuť rumu pochází z tropického klimatu, kde cukrová třtina roste. Existuje mnoho různých druhů rumu, z nichž každý má svůj vlastní jedinečný chuťový profil a historii. V tomto příspěvku na blogu prozkoumáme vše, co je o rumu vědět.

Co je to rum?

Odpověď je jednoduchá i složitá. Ve své nejzákladnější formě je rum destilovaný alkoholický nápoj vyrobený ze šťávy z cukrové třtiny nebo melasy. Ale v rumu je toho mnohem víc! V závislosti na tom, kde byl vyroben a jak zraje, může být rum světlý nebo tmavý, sladký nebo suchý, hladký nebo ohnivý. Můžete si ho vychutnat samostatně nebo použít do koktejlů.

Existují dva druhy rumu: tradiční rum a agricole rum. Tradiční rum se vyrábí z melasy, zatímco agricole rum se vyrábí ze šťávy z cukrové třtiny. Každý druh rumu má svůj vlastní jedinečný chuťový profil.

Rum existuje po staletí a má za sebou dlouhou historii ponořenou do pirátství a obchodu s otroky. Dnes si rum vychutnávají lidé po celém světě. Ať už jste milovníkem rumu nebo teprve začínáte, každý si najde svůj rum, který si užije.

Agricole rum pochází z Francouzské Západní Indie a vyrábí se ze šťávy z cukrové třtiny místo melasy. Tento typ rumu má travnatou, zemitou chuť s tóny citrusů. Často se používá v koktejlech, jako je Daiquiri a Pina Colada.

Tradiční rum se vyrábí z melasy a pochází z Karibiku. Má sladší chuť než agricole rum a často se používá do dezertů nebo míchaných nápojů.

Vybrat rum »

Jaké druhy rumu existují?

Existuje několik druhů rumu a typ rumu, který si vyberete, bude záviset na tom, jak ho plánujete používat. Čtyři nejběžnější druhy rumu jsou světlý rum, zlatý rum, tmavý rum a kořeněný rum.

Světlý rum se také někdy nazývá stříbrný nebo bílý rum. Má nejsvětlejší barvu a nejjemnější chuť. Zlatý rum je také známý jako jantarový rum. Je o něco tmavší barvy a má o něco sladší chuť než světlý rum.

Tmavý rum je také označován jako blackstraprum. Je nejtmavší barvy a má nejsilnější chuť. Spicedrum získalo svůj název podle koření, které se do něj přidává během procesu zrání. Tato koření mohou zahrnovat hřebíček, skořici a muškátový oříšek.

Tip na světlý rum

Havana Club Anejo 3y 1l 40%

Obr.: Havana Club Anejo 3y 1l 40%

Jak se vyrábí rum?

Většina rumu se vyrábí z melasy, která je vedlejším produktem při výrobě cukrové třtiny. Při výrobě rumu výrobci nejprve fermentují melasu, aby vytvořili alkoholový základ. Poté destilují fermentovanou melasu, aby zvýšili obsah alkoholu. Nakonec rum zrají v dubových sudech, aby získal charakteristickou chuť.

Různé druhy rumu vznikají v závislosti na době, po kterou rum zraje v sudech. Čím déle rum zraje, tím je tmavší a chuťově výraznější. Někteří výrobci rumu také přidávají do rumu během procesu zrání příchutě jako vanilku nebo koření, aby vytvořili jedinečné chuťové profily.

Jak poznáte kvalitní rum?

Při identifikaci kvalitního rumu je třeba hledat několik klíčových věcí.

  1. Za prvé, rum, který zrál v dubových sudech, bude mít obecně vyšší kvalitu než rum, který nezrál. Je to proto, že proces zrání dává rumu více času na rozvinutí chuti a charakteru. 
  2. Navíc rum, který je vyroben ze šťávy z cukrové třtiny, spíše než z melasy nebo jiných zdrojů cukru, je také obecně vyšší kvality. 
  3. A konečně, rum, který se vyrábí v malých sériích, je často kvalitnější než rum sériově vyráběný. 

To je jen několik obecných zásad, které je třeba mít na paměti při hledání kvalitního rumu. 

Tip na kvalitní rum a velmi drahý rum

Black Tot 40y 0,7l 44,2% GB

Obr.: Black Tot 40y 0,7l 44,2% GB

Jak vybrat rum?

Na trhu je tolik různých druhů rumu, že může být těžké vědět, který si vybrat. Zde je několik tipů, které vám pomohou vybrat rum, který je pro vás ten pravý:

  • Nejprve se rozhodněte, jaký typ rumu chcete. Bílý rum je lehký a všestranný, zatímco tmavý rum má bohatší chuť. Kořeněný rum je naplněn kořením, jako je skořice nebo muškátový oříšek, a ochucený rum lze vyrobit s téměř jakoukoli příchutí, kterou si lze představit.
  • Jakmile si vyberete požadovaný typ rumu, podívejte se na štítek. Věnujte pozornost zemi původu i dokladu, případně obsahu alkoholu. 
  • Nakonec dejte rum přivonět, než si ho koupíte. rum, který voní ovocně nebo sladce, bude pravděpodobně chutnat podobně, zatímco rum s pronikavějším aroma bude mít výraznější chuť.

Na jaké parametry se při výběru rumu zaměřit?

Existuje několik klíčových parametrů, na které byste se při výběru rumu měli zaměřit. Druh rumu, proces zrání a proof.

Druh rumu je důležitý, protože určuje chuťový profil. Existují tři druhy rumu: bílý rum, zlatý rum a tmavý rum. Bílý rum je nejuniverzálnější a lze jej použít do různých koktejlů. Zlatý rum má mírně sladší chuť a často se používá do ovocných nápojů. Tmavý rum má bohatší chuť a často se používá do dezertů nebo jako nápoj po večeři.

Proces zrání také přispívá k chuti rumu. Rum, který zraje déle, bude mít komplexnější chuť než mladší rum. Proof, je také parametr, který je důležité zvážit. Čím vyšší je Proof, tím intenzivnější je chuť. Proof je označení, které udává sílu alkoholu v lahvi. Pokud narazíte na alkohol o objemu 80°proof, znamená to, že je v lahvi alkohol o síle 40% ABV. Při výběru rumu je důležité vzít v úvahu tyto tři parametry, abyste našli rum, který vyhovuje vaší chuti.

Tip na chuťově zajímavý rum

Plantation Australia 14y 2007 0,7l 49,3% GB L.E.

Obr.: Plantation Australia 14y 2007 0,7l 49,3% GB L.E.

Jak se pije rum?

Pokud jde o pití rumu, existuje několik různých způsobů, jak si ho vychutnat. Rum si můžete vychutnat čistý, na kamenech nebo s mixérem. Mixéry zahrnují kolu, zázvorové pivo, ovocný džus a tonikovou vodu. rum je také oblíbenou přísadou do koktejlů, jako je daiquiri, mojito, piña colada a rumový punč.

Takže ať už ho upíjíte čistý nebo mícháte do osvěžujícího koktejlu, rum je vynikající způsob, jak si užít teplé počasí.

Pokud se chcete dozvědět více o tom jak pít rum, doporučuji přečíst si článek : Jak se pije rum? 

Přejít na článek "Jak se pije rum?" »

V jakých míchaných drincích najdete rum?

Rum je oblíbený alkohol, který lze použít v mnoha různých koktejlech. Některé z nejoblíbenějších rumových koktejlů jsou Cuba libre, pina colada, Daiquiri, Barracuda, mojito a mai tai. Každý z těchto nápojů má svou vlastní jedinečnou chuť, která je ideální pro popíjení v teplých dnech.

Cuba libre

Cuba libre je osvěžující rumový koktejl, který je ideální pro popíjení v horkém dni. Tento nápoj se vyrábí z rumu, limetkové šťávy a Coca-Coly. Limetová šťáva dodává nápoji kyselou chuť, zatímco Coca-Cola dodává sladkou nótu. Pokud hledáte něco osvěžujícího a chutného, ​​Cuba libre je perfektní volbou.

Pina colada

Pina colada je další oblíbený rumový koktejl, který je ideální pro letní pití. Tento tropický nápoj se vyrábí z rumu, ananasové šťávy a kokosové smetany. Ananasová šťáva dodává nápoji sladkou a šťavnatou chuť, zatímco kokosový krém dodává bohatou a krémovou texturu. Pokud hledáte tropický rumový koktejl, pina colada je skvělou volbou.

Daiquiri

Daiquiri je klasický rumový koktejl, který se hodí pro každou příležitost. Tento osvěžující nápoj se vyrábí z rumu, limetkové šťávy a cukru. Limetková šťáva dodává nápoji kyselou chuť, zatímco cukr dodává sladkosti. Pokud hledáte něco osvěžujícího a snadného na přípravu, Daiquiri je vynikající volbou.

Barracuda

Barracuda je lahodný rumový koktejl, který je ideální pro letní pití. Tento tropický nápoj se vyrábí z rumu, grapefruitové šťávy a marakujového sirupu. Grapefruitová šťáva dodává nápoji kyselou a šťavnatou chuť, zatímco marakujový sirup dodává nádech sladkosti. Pokud hledáte rumový koktejl, který je lahodný a zároveň osvěžující, Barracuda je vynikající volbou.

Mojito

Mojito je klasický rumový koktejl, který se hodí pro každou příležitost. Tento osvěžující nápoj se vyrábí z rumu, limetkové šťávy, lístků máty a cukru. Limetková šťáva dodává nápoji kyselou chuť, zatímco lístky máty dodávají nádech sladkosti. Pokud hledáte něco osvěžujícího a chutného, ​​Mojito je vynikající volbou.

Mai tai

Mai tai je další oblíbený rumový koktejl, který je ideální pro letní pití. Tento tropický nápoj se vyrábí z rumu, pomerančové šťávy, ananasové šťávy a limetkové šťávy. Pomerančová šťáva dodává nápoji kyselou a šťavnatou chuť, zatímco ananasová šťáva dodává nádech sladkosti. Pokud hledáte rumový koktejl, který je lahodný a zároveň osvěžující, mai tai je vynikající volbou.

Bez ohledu na to, co preferujete, určitě najdete rumový koktejl, který je pro vás ideální. Takže až budete mít příště náladu na něco jiného, ​​vyzkoušejte některý z těchto lahodných nápojů.

Jaké zajímavé příchutě rumu si můžete vybrat?

Dnes je na trhu k dispozici tolik různých příchutí rumu. Ať už máte rádi svůj rum sladký, kořeněný nebo kouřový, je tu pro vás příchuť. Pojďme se podívat na některé z nejzajímavějších dostupných příchutí rumu:

Kořeněný rum: Tento typ rumu je naplněn kořením, jako je skořice, hřebíček a muškátový oříšek. Je ideální pro přípravu slavnostních koktejlů nebo upíjení v chladném zimním dni.

Kokosový rum: Jak název napovídá, tento rum je ochucený kokosem. Skvěle se hodí do tropických koktejlů nebo si ho jednoduše vychutnáte samotný na ledu.

Čokoládový rum: Pokud máte chuť na sladké, pak je tento rum pro vás! Skvěle se hodí do dezertů na bázi rumu nebo si ho jednoduše vychutnáte čistý.

Kávový rum: Tento rum je ideální pro milovníky kávy. Je vynikající v koktejlech nebo si ho jednoduše vychutnáte samotný na ledu.

Jaké jsou nejoblíbenější značky rumu?

Existuje několik různých druhů rumu, ale nejoblíbenější značky rumu pocházejí z Kuby a Portorika. Bacardi je nejznámější značkou rumu, ale existuje mnoho dalších, které jsou stejně dobré. Některé další oblíbené značky rumu zahrnují Captain Morgan, Mount Gay a Gosling's.

Většina rumu se vyrábí z melasy, která je vedlejším produktem při výrobě cukru. Rum získává svou jedinečnou chuť z procesu zrání, který lze provádět v dubových sudech nebo nerezových tancích. Čím déle rum zraje, tím je tmavší a chuťově výraznější.

Pokud hledáte dobrý rum k pití úhledně nebo na kamenech, pak nemůžete udělat chybu s žádnou z výše uvedených značek. Pokud však hledáte rum do koktejlů, pak je Bacardi správnou volbou. Děkuji za přečtení a doufám, že vám tento článek pomohl!

Tip na kvalitní rum značky Bacardi

Facundo Paraiso 23y 0,7l 40%

Obr.: Facundo Paraiso 23y 0,7l 40%

Závěr blogu

Závěrem lze říci, že rum je lahodná a všestranná lihovina, kterou si lze vychutnat mnoha různými způsoby. Ať už to dáváte přednost čistému, na skalách nebo v koktejlu, každý si najde rum, který si může vychutnat. Takže až budete příště hledat něco nového k vyzkoušení, sáhněte po láhvi rumu a nechte se svými chuťovými pohárky vzít na cestu.

Vybrat rum »

TOP produkty z kategorie Rumy

Podobné články

Jak se pije rum?

Rum je lihovina, která pochází z cukrové třtiny a vedlejších produktů cukrové třtiny, například z melasy. Rum pak většinou zraje v dřevěných sudech, což mu dodává jantarovou barvu. Rum získává svou chuť především zráním, ale také během ...