blog-post image

Italská vína - historie a současnost

Vinná réva je jednou z nejvšestrannějších rostlin na zemi, přičemž víno je jen jedním z jejích mnoha využití. Z hroznů se vyrábí víno, šťáva, želé, rozinky a vinný ocet. Víno bylo součástí historie lidstva sahající až do raného Egypta a Babylonu. Hrozny poprvé přivezli do Itálie z Řecka staří Římané, kteří víno rozšířili po celé své říši. Od té doby se víno stalo synonymem italské vinařské kultury po celém světě a je také klíčovou součástí náboženských obřadů a světských oslav.

Itálie je největším výrobcem vína na světě, kdy v letech 2013-2017 průměrně vyráběli téměř 50 milionů hektolitrů vína, což je zhruba 19 % světové produkce. Na druhém místě je Francie s cca 17 % a dále Španělsko s cca 15 %.

V celé Itálii je samozřejmě k dispozici velké množství různých odrůd vína, takže je při návštěvě Itálie nejlepší se zeptat místních prodejců vína, co by vám doporučil v dané lokalitě. Koneckonců, víno je především o osobním vkusu a co chutná jednomu, nemusí chutnat druhému. Ať tak či onak, italská vína všech barev a odrůd budou i nadále okouzlovat milovníky vína po celém světě.

Pokud však dáváte přednost sladším odrůdám vín, máte toho hodně na výběr, například sladká vína jsou Torgiano Rosso Riserva z Umbrie, která se mísí v Sangiovese pro extra hloubku a chuť. Pokud hledáte výhradně červené odrůdy, pak víno Amarone della Valpolicella z Benátska je vynikající volbou, stejně jako vína Barbera d'Asti z Piemontu.

Italská vína lze seskupit do několika různých zeměpisných oblastí: Toskánsko, Piemont, Umbrie, Abruzzo, Marche, Apulie, Basilicata, Kalábrie, Kampánie a Sicílie. Existují také ostrovy produkující víno, jako je Sardinie a Liparské ostrovy.

Obr.: Italská vinice San Quirico d'Orcia - Toskánsko

V Itálii je více než sto vinařských oblastí. Italské víno se vyrábí na bezmála 1 milionu vinic téměř po celé Itálii. Italské vinice obsahují svou rozlohou necelou polovinu rozlohy všech vinic po celém světě.

Nic to ale nemění na faktu, že od roku 1985 výroba vína v Itálii neustále klesá. V roce 2007 byla v Itálii doposud nejnižší celkové produkce vína (vyjma roků 1945 a 1946, které byly ovlivněny válkou).

Přehled klasifikace italských vín:

  • VDT (Vino Di Tavola) - Stolní vína, jako základní kategorie italské klasifikace, nemohou na etiketě podle daných zákonů uvádět ročník, odrůdu a oblast původu, ale pouze barvu (bílá, růžová a červená) a druh členství (šumivé, šumivé víno atd.) Nemají výrobní specifikace. Jsou určená pro každodenní spotřebu.
  • IGT / IGP (Indicazione Geografica Tipica / Indicazione Geografica Protetta (od ročníku 2012)) - Označení regionálních vín vyšší kvality, která jsou označena obecným zeměpisným názvem dané oblasti (např. Salento, Delle Venezie, Colli della Toscana atd.) - vína jsou také nazývána jako oblastní vína. Ve srovnání s DOC víny mají méně omezující výrobní specifikace.
  • DOCDOP – (Denominazione di Origine Controllata / Denominazione di Origine Protetta (od ročníku 2012)) - Označení kontrolovaného původu je udělováno vínům s přesným teritoriálním původem, to jak celých regionů (např. Piemont), tak i místního označení (např. Langhe). U vín se kromě původu kontrolují také technologické postupy, kvalita a výnosy hroznů nebo doba zrání. Kvalita výsledných vín je vyšší než u IGT, má ale stále velké rozdíly od průměrných až po velmi kvalitní.
  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata Garantita) - Od roku 1973 platí tento nejvyšší stupeň kvality pro špičková a nejkvalitnější vína v zemi. Prvním vínem DOCG bylo uznáno Barolo a dnes se takto označuje poměrně malé množství italských vín, přičemž polovina z nich pochází z Toskánska a Piemonte.

Kvalitní italské víno Barolo, Piemonte DOCG

Obr.: Kvalitní italské víno Barolo, Piemonte DOCG

Historie

Italští výrobci vína jsou již dlouho uznáváni jako producenti jedněch z nejlepších vín na světě. Výroba vína v Itálii začala kolem roku 800 př. n.l. s etruskými vinaři, kteří víno vyráběli ve svých vinařstvích poblíž jezera Bolsena v Toskánsku.

Většina vína vyrobeného v Itálii je víno bílé. Mnoho lidí si myslí, že se v Itálii odjakživa vyrábí červené víno, ale to má původ ve Francii v oblasti Burgundska, kde začali lidé pěstovat vinnou révu okolo roku 450 n.l.. O téměř tisíc let později začali italští vinaři pěstovat vlastní hrozny a vyrábět proslulé italské červené víno.  

Italské víno se brzy začalo prosazovat po celé Evropě, těsně po něm následovalo španělské víno, které se vyváželo do Itálie podle záznamů ze 14. století vedených v opatství Saint Denis nedaleko Paříže. Ve 14. století toskánští obchodníci s vínem převáželi sudy vín přes Alpy do Německa a Francie. Tato vína byla levnější než vína vyrobená v severní Evropě a snadněji se tak dostala na trh a začala být populární.

V 16. století se výroba vína začala rozšiřovat po celé Itálii a víno se vyrábělo v oblastech jako Abruzzo, Kampánie, Toskánsko, Piemont a Veneto. Během 19. století si producenti vína uvědomili, že určité odrůdy révy vinné jsou pro některé vinařské oblasti vhodnější než jiné produkující vysoce kvalitní vína ze specifických odrůd révy vinné, které se nacházejí na vinicích na italském vinařském panství San Gimignano. Kromě červených vín, jako jsou Merlot a Pinot Noir (Rulandské modré), byly představeny také odrůdy bílého vína s názvem „Bardolino“, víno, které se dodnes vyrábí na mnoha vinicích ve Venetu.

Současnost

Malé rodinné vinice jsou v Itálii základem již od starověku a teprve nedávno se výroba vína dostala pod kontrolu velkých vinařských konglomerátů. Tato změna měla z mnoha důvodů škodlivý dopad na kvalitu vína, ale také vedla k masivnímu nárůstu výroby vína, který přinesl regionální vína na trhy po celém světě. S takovým množstvím vinných stylů z různých regionů přichází otázka „Jaká jsou dobrá italská vína?“

Odpověď na tuto otázku závisí na tom, jaké styly vína máte rádi. Například pokud máte rádi suché odrůdy vína, pak by možná bylo vhodné víno Orvieto z Umbrie, protože je vyrobeno ze 100% odrůdy Montepulciano.

"Campogrande" Orvieto Classico DOC, Umbria

Obr.: Víno "Campogrande" Orvieto Classico DOC, Umbria

Další dobrou volbou může být víno Etna Bianco ze Sicílie, které se vyrábí převážně z hroznů Fiano.

Planeta Etna Bianco 2018 0,75l 12,5%

Obr.: Planeta Etna Bianco 2018 0,75l 12,5%

Nebo vína Frascati z Lazia, která se vyrábějí z hroznů Grechetto a Malvasia.

Italská vinařská kultura má dlouhou a bohatou historii. Tato vinařská země je známá svými plnými odrůdami červeného vína, jako je Barolo, Barbera a jeho slavné Brunello di Montalcino.

Brunello di Montalcino DOCG

Obr.: Brunello di Montalcino DOCG

Tato vinařská oblast je také známá výrobou vysoce kvalitních bílých vín, která pocházejí z oblastí Piemont a Veneto.

Obr.: Italská Vinice Chianti ze které pochází stejnojmenné víno Chianti

Antinori Chianti Classico Tenuta di Péppoli

Obr.: Víno Antinori Chianti Classico Tenuta di Péppoli

Bardolino je známé červené víno pocházející východně od Lago di Garda z oblasti morénových kopců v provincii Verona.

Cuvée XV Bardolino Classico DOC 2019

Obr.: Cuvée XV Bardolino Classico DOC 2019

Závěr

Italská vína patří k nejlepší vínům na světě a skvěle chutnají k lahodným středomořským pokrmům. Ne nadarmo si při pojmu italské víno vybavíme kvalitní, pravděpodobně trochu dražší víno. Věříme, že jste si každý vybrali z tipů, které jsme v tomto článku uvedli a že italské víno někdy zkusíte i v případě, že jste milovníci českých vín.

 

TOP produkty z kategorie Vína

Podobné články

Nejoblíbenější odrůdy vína

Na světe existuje mnoho odrůd vinné révy. Různé odrůdy vinné révy mohou produkovat širokou škálu typů vín s různými příchutěmi a texturami. Vinné odrůdy tvoří základ mnoha známých vín po celém světě. V tomto článku se podíváme na nejo...

Burčák: oblíbený podzimní alkoholický nápoj

Burčák je mladé víno, které nezrálo a obvykle se spotřebuje do několika týdnů od výroby. Proces kvašení burčáku trvá asi dva až tři dny, poté se víno stáčí a prodává. K dostání je několik druhů burčáku, který si můžete vychutnat s...