blog-post image

Nejoblíbenější odrůdy vína

Na světe existuje mnoho odrůd vinné révy. Různé odrůdy vinné révy mohou produkovat širokou škálu typů vín s různými příchutěmi a texturami. Vinné odrůdy tvoří základ mnoha známých vín po celém světě. V tomto článku se podíváme na nejoblíbenější odrůdy vína. Zaměříme se na odrůdy, které se pěstují v Česku, ale i ve vinicích po světe, například v Itálii či Španělsku.

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský je bílé víno, které pochází z hroznů druhu Vitis vinifera. Víno Ryzlink rýnský se obvykle vyrábí z hroznů, které mají sladkou, ovocnou chuť, kterou lze popsat jako chuť „broskví a smetany“. Tato odrůda vína se v Evropě pěstuje více než 300 let a poprvé byla zdokumentována v roce 1558.

Víno Ryzlink rýnský má dlouhou historii výroby v Rakousku a Německu, kde má víno svého jmenovce (německé slovo pro Ryzlink je „Rießling“). Dnes si mnoho milovníků vína vychutnává tato vína doma nebo v restauraci k večeři, protože se dobře hodí k většině pokrmů z bílého masa, jako je kuře nebo ryba, ale někteří lidé rádi pijí toto víno i samotné.

Sonberk Ryzlink Rýnský VOC 2013

Obr.: Sonberk Ryzlink Rýnský VOC 2013

Ryzlink vlašský

Tato odrůda nemá nic společného s odrůdou Ryzlink vlašský, krom názvu „Ryzlink“. Jedná se o bílou odrůdu a je velmi stará. Nejčastěji se uvádí, že pochází z Francie a poté se dostala do Maďarska a Dolního Rakouska. Nejvíce se tato odrůda pěstuje v Rakousku, Itálii, Maďarsku a na Balkánském poloostrově. Vína vyrobená z této odrůdy mají zeleno žlutou barvu a více kyselin.Vyrábí se z ní výborná ledová vína.

https://www.alkoholkvalitne.cz/p/ryzlink-vlassky-pozdni-sber-2020/11433

Obr.: Reisten Ryzlink vlašský pozdní sběr 2020

Rulandské šedé

Tento typ vína mohl být poprvé pěstován v severních oblastech Itálie, Francie, Portugalska, Německa a Maďarska, ačkoli někteří odborníci se domnívají, že existují stopy DNA, které naznačují, že mohlo být pěstováno již v roce 1 našeho letopočtu v Řecku nebo Turecku. Víno Rulandské šedé se vyrábí kvašením bílých hroznů po odstranění stopky a vylisování šťávy. Výsledné víno má bledou barvu s příchutí ovoce jako je zelené jablko, meruňka a hruška. Lidé, kteří pijí vína z odrůdy Rulandské šedé, mohou popsat chuť tohoto vína jako mírně sladkou s kořenitými podtóny, jiní však tvrdí, že nedokážou určit žádnou konkrétní chuť.

Obr.: Vinařství Pavlov Rulandské šedé 2018 pozdní sběr 0.75l

Rulandské modré

Hrozny odrůdy Rulandské modré jsou odrůdou vinné révy, která se používá při výrobě červeného vína. Má tenkou slupku, a proto je náchylná k mnoha chybám při výrobě vína. Je to také velmi jemná odrůda révy vinné, která dává víno s vysokými taniny a nízkou kyselostí. Hrozny Rulandské modré se používají při výrobě burgundského vína a také jsou s touto oblastí nejvíce spojovány.

Habánské sklepy Rulandské modré pozdní sběr 12,5 % 0,75 l

Obr.: Habánské sklepy Rulandské modré pozdní sběr 12,5 % 0,75 l

Rulandské bílé

Hrozny Rulanské bílé jsou odrůdou bílého vína, která se používá k výrobě vína, které má vysokou úroveň kyselosti a může chutnat jako zelená jablka nebo čerstvě lisovaná jablečná šťáva v závislosti na stylu vína. Vinná réva Pinot blanc je nejlépe známá pro své použití při výrobě vína, jako je alsaské víno a německé víno.

Habánské sklepy Rulandské bílé pozdní sběr 13 % 0,75 l

Obr.: Habánské sklepy Rulandské bílé pozdní sběr 13 % 0,75 l

Cabernet Sauvignon

Hrozny Cabernet Sauvignon jsou odrůdou vinné révy s tmavou slupkou, která se používá jako jedna z hlavních hroznů k výrobě červeného vína. Poprvé byl vysazen v jihozápadní Francii a jeho použití se postupně rozšířilo po celém světě, kdy Chile a Kalifornie produkovaly vysoce kvalitní víno Cabernet Sauvignon. Víno vyrobené z této moštové odrůdy je červené víno s vysokým obsahem tříslovin a silným, odvážným charakterem.

Moravíno Cabernet Sauvignon pozdní sběr

Obr.: Moravíno Cabernet Sauvignon pozdní sběr

Chardonnay

Hrozny Chardonnay jsou odrůdou vinné révy s bílou slupkou. Poprvé byl objeven v oblasti Burgundska ve Francii a vyrábí se z něj víno lehké s jemným zelených nádechem. Víno Chardonnay se může pohybovat od lehčích, nepálených stylů až po styly fermentované v dubových sudech, jako jsou vína Montrachet.

Vinařství Kubík Chardonnay pozdní sběr 2020

Obr.: Vinařství Kubík Chardonnay pozdní sběr 2020

Chenin blanc

Hrozny Chenin blanc jsou odrůdou bílého vína, která poskytuje vína s vysokou kyselostí, s příchutí jablek a hrušek. Tato odrůda vinné révy je nejvíce pěstována v Jižní Africe, kde se používá k výrobě polosladkých nebo suchých vín. Lze jej nalézt také v některých francouzských vinařských oblastech, jako je víno z údolí Loiry, kde se používá při výrobě šumivého vína.

Kumala Chenin Blanc 13 % 0,75 l

Obr.: Kumala Chenin Blanc 13 % 0,75 l

Sauvignon blanc

Hrozny Sauvignon blanc jsou odrůda vinné révy se zelenou slupkou, která se používá k výrobě bílého vína a růžového vína. Může produkovat některá z nejuznávanějších suchých vín po celém světě, jako je víno Sancerre a víno Pouilly-Fumé. Je to náročná odrůda vinné révy, která vyžaduje pečlivé postupy při výrobě vína kvůli své tenké slupce.

Dobrá Vinice Sauvignon blanc

Obr.: Dobrá Vinice Sauvignon blanc

Semillon

Hrozny Semillon jsou významnou odrůdou bílého vína, která patří do vinařské oblasti Bordeaux ve Francii. Hrozny odrůdy Semillon se používají k výrobě vína od suchých až po sladká vína s intenzivním, koncentrovaným ovocným charakterem.

Sonberk Semillon & Sauvignon pozdní sběr 2015

Obr.: Sonberk Semillon & Sauvignon pozdní sběr 2015

Merlot

Hrozny Merlot jsou hrozny, ze kterých se vyrábí červené víno. Jsou pravděpodobně jedním z nejdůležitějších hroznů na světě, a proto jsou vždy na předních pozicích na vinných lístcích. Vína vyrobená z hroznů Merlot sahají od lehkých růžových až po plná, svěží, koncentrovaná a velmi měkká vína. Mohou se lišit od velmi ovocných vín až po komplexní vína. Víno vyrobené z hroznů Merlot je často velmi snadno pitelné víno, ideální pro letní odpoledne s přáteli a rodinou.

Existuje mnoho vinařských oblastí, které produkují víno z hroznů Merlot. Mezi ty nejvýznamnější patří Bordeaux ve Francii, Toskánsko v Itálii, Mendoza v Argentině a Napa Valley v Kalifornii.

Vinařství Gotberg Merlot výběr z hroznů 2018

Obr.: Vinařství Gotberg Merlot výběr z hroznů 2018

Zinfandel

Zinfandel je moštová odrůda, která se používá k výrobě vína s vysokým obsahem alkoholu. Má tmavě zbarvené víno, plné tělo a může být intenzivně kořenité. Tato moštová odrůda se pěstuje v mnoha vinařských oblastech po celém světě, jako je kalifornské víno, novozélandské víno a australské víno.

Epicuro Zinfandel Rosato Primitivo 2018 0,75l 12,5%

Obr.: Epicuro Zinfandel Rosato Primitivo 2018 0,75l 12,5%

Shiraz

Vinná réva Shiraz se také nazývá vinná réva Syrah. Vyrábí se z ní vína od plného červeného vína až po vín lehkých a ovocných. Hrozny Shiraz se používají při výrobě vína, jako je australské víno a jihoafrické víno, stejně jako některé francouzské vinařské oblasti, jako je víno Côtes du Rhone.

Aaldering Shiraz Estate 2016

Obr.: Aaldering Shiraz Estate 2016

Sangiovese

Vinné hrozny Sangiovese jsou vinné hrozny, ze kterých se vyrábí víno stejného jména. Je to jedna z nejrozšířenějších odrůd červeného vína v Itálii. Hrozny Sangiovese se také používají k výrobě Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano a mnoha dalších více či méně kvalitních vín. Vinné hrozny Sangiovese lze použít k výrobě červeného, ​​bílého a růžového vína.

Vinné hrozny Sangiovese se často sklízejí koncem září nebo začátkem října. Hrozny jsou také známé tím, že jsou náchylné k různým houbovým chorobám, které mohou vinici poškodit, pokud se s nimi při výrobě vína nepracuje správně. Vinné révy se nachází téměř výhradně v Itálii. Hrozny by neměly být zaměňovány s podobně pojmenovanými toskánskými vinnými odrůdami, které tvoří velkou část směsí Sangiovese a Chianti (Porzion, 2008).

Talamonti Sangiovese SALTO IGP 2019 0,75l 12,5%

Obr.: Talamonti Sangiovese SALTO IGP 2019 0,75l 12,5%

Závěr

Odrůd vinné révy je velká spousta. V tomto článku jsme vyjmenovali ty nejoblíbenější. Jak se říká, 100 lidí, 100 chutí. Každému chutná něco jiného a stejně tak je to s vínem. Někdo miluje sladké víno s velkým zbytkovým cukrem a jiný zase víno kyselkavé a suché. Jestli nevíte, jak se propracovat ke svému oblíbenému vínu, doporučujeme začít s vínama sladšíma a poté postupně přecházet k sušším vínům.

TOP produkty z kategorie Vína

Podobné články

Italská vína - historie a současnost

Vinná réva je jednou z nejvšestrannějších rostlin na zemi, přičemž víno je jen jedním z jejích mnoha využití. Z hroznů se vyrábí víno, šťáva, želé, rozinky a vinný ocet. Víno bylo součástí historie lidstva sahající až do raného Egypta a ...

Burčák: oblíbený podzimní alkoholický nápoj

Burčák je mladé víno, které nezrálo a obvykle se spotřebuje do několika týdnů od výroby. Proces kvašení burčáku trvá asi dva až tři dny, poté se víno stáčí a prodává. K dostání je několik druhů burčáku, který si můžete vychutnat s...