blog-post image

Jak pít absinth

Absint je silný alkoholický nápoj, který se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu. Jedná se o destilovanou lihovinu s vysokým obsahem alkoholu. Obvykle od 45 % po 80 % alkoholu. Absint byl historicky zakázaný, protože se lidé domnívali, že způsobuje halucinace. Halucinace měl způsobovat právě pelyněk, který obsahuje thujon. Vědci později dokázali, že thujonu je v absintu zanedbatelné množství a bylo to tak i historicky. Z tohoto důvodu se absint stal ve většině zemí světa opět legální na začátku 90. let 20. století.

Absint byl dříve velice oblíben mezi umělci. V oblibě ho měli například prokletí básnici či Oscar Wilde. Absint je obestřen spoustou příběhů. Některé působí méně věrohodně, jiným se bude dát možná více věřit.

Dále v článku se podíváme na několik možností a způsobů, jak absint pít.

Základní způsob konzumace

Klasický způsob konzumace absintu je takový, že ho zředíte velmi studenou, neperlivou vodou v poměru 1:2 až 1:4. Další oblíbeným způsobem servírování absintu je tak, že si dáte kostku ledu na lžičku, která leží na vrchu sklenice.

Vybrat kvalitní absint »

Český způsob konzumace

V Česku je oblíbený jiný způsob konzumace absintu. Spočívá v tom, že si dáte kostku cukru na lžičku, ta že zaleje absintem a poté se zapálí. Během tohoto procesu začne cukr karamelizovat a začne odkapávat. Poté se karamel zamíchá do absintu a může se drink vypít.

Francouzský rituál

Tento způsob konzumace absintu se nazývá „rituál“ z toho důvodu, že je navržen tak, aby byl prováděn pomalu a byl řádně vychutnán. Slouží k tomu, aby si ho konzument opravdu vychutnal i po vizuální stránce, ne jen po stránce chuťové.

  1. Nalejte jednoho panáka absintu do sklenice
  2. Položte absintovou lžičku přes okraj sklenice a položte na ni kostku cukru
  3. Na cukr pomalu nalévejte ledově vychlazenou vodu tak, aby byla kostka řádně polita. Chvíli počkejte, než se kostka začne rozpouštět
  4. Poté cukr opět polévejte vodou do té doby, dokud se kostka úplně nerozpustí. Nejběžnější poměr je 3-5 dílků vody na 1 díl absintu. Jakmile voda dopadne do absintu, začne jemně vířit, vytvoří vizuální podívanou a uvolní bylinné aroma absintu
  5. Chvíli nechte drink odpočinout a poté vmíchejte zbytek nerozpuštěného cukru
  6. V klidu se posaďte a užijte si vůni a chuť svého absintového likéru

Vybrat kvalitní absint »

Následující obrázek obsahuje detailní nákres postupu, jak připravit českou (vrchní postup) a francouzskou variantu drinku.

Obr.: Dva možné postupy při chystání absintového koktejlu.

Absintové příslušenství

V předchozích krocích jsme psali o absintové lžičce. Detail lžičky můžete vidět na následujícím obrázku:

Obr.: Detail na absintovou lžičku

Jestli chcete zaujmout při přípravě absintových drinků, můžete použít i absintovou fontánu, kterou vidíte na následujícím obrázku:

Obr.: Absintová fontána

Koktejl B-55

B-55 je alternativa známého shooteru B-52, akorát je zde místo likéru Grand Marnier absint. Postup je jednoduchý. Na dno patří kávový likér (např. Kahlúa), prostřední vrstva je tvořena irským krémem (např. Baileys) a navrch se dá absint. Poté se absint může zapálit. Pozor! Plamen by se před konzumací měl sfouknout

Závěr

Věříme, že jsme vám tímto článkem alespoň stručně nastínili způsoby, jakými je možné absint konzumovat. Doufáme, že si každý najde svůj styl konzumace absintu, ať už je to český nebo fransouzský způsob, či pouhá smíchání s čistou vodou. 

TOP produkty z kategorie Absinthy

Podobné články

Absinth: vše, co o něm potřebujete vědět

Absinth je jedinečný alkohol, který existuje již po staletí. Vyrábí se z rostlin a bylin a má velmi výrazný chuťový profil, který jej odlišuje od ostatních lihovin. Pokud chcete absinth poprvé vyzkoušet nebo se o něm chcete dozvědět více...