blog-post image

V čem spočívá kouzlo brandy?

Co je brandy? Brandy je lihovina vyrobená z hroznů a může být destilována na různé úrovně. Jeho barva se pohybuje od čiré po tmavě hnědou a má sladkou, ovocnou chuť. Dnes je na trhu k dostání mnoho různých druhů brandy, jak si tedy vybrat tu pravou pro vás? 

V tomto článku probereme několik tipů pro výběr nejlepší brandy pro vaše potřeby. Podíváme se také na některé z nejpopulárnějších značek brandy, které jsou dnes k dispozici, a dáme vám pár nápadů na jídlo a nápoje, které se k této lihovině hodí.

Vybrat brandy »

Co je brandy?

Brandy je destilované víno vyrobené z hroznů. Slovo brandy pochází z holandského slova brandewijn, což znamená „spálené víno“. Brandy obvykle zraje v dubových sudech po dobu minimálně dvou let.

Existuje mnoho různých druhů brandy, včetně Cognacu, Armagnacu a Calvadosu. Cognac je brandy, která se vyrábí v regionu Cognac ve Francii. Armagnac je brandy, která se vyrábí v oblasti Armagnac ve Francii. Calvados je brandy, která se vyrábí v regionu Normandie ve Francii.

Slovo brandy pochází z holandského slova brandewijn, což znamená „spálené víno“. Brandy byla poprvé vyrobena v 15. století v Nizozemsku. Až v 17. století se brandy stalo ve Francii populární. V 18. století se brandy vyráběla ve Španělsku, Portugalsku a Spojených státech. Dnes se brandy vyrábí po celém světě.

Tip na brandy

Brandy Tavria Classic XO 7y 0,5l 40%

Obr.: Brandy Tavria Classic XO 7y 0,5l 40%

Jaké druhy brandy si můžete vybrat?

Pokud jde o brandy, existuje mnoho různých druhů, ze kterých si můžete vybrat. Nejběžnějším typem brandy je Cognac, který se vyrábí v oblasti Cognac ve Francii. Jiné druhy brandy zahrnují Armagnac, Calvados a Pomace brandy. Každý druh brandy má svůj vlastní jedinečný chuťový profil, takže je důležité vybrat si takovou, která si myslíte, že vám bude chutnat.

Pokud hledáte hladkou a jemnou brandy, Cognac je dobrá volba. Vyrábí se z bílých hroznů a zraje v dubových sudech minimálně dva roky. Armagnac je další oblíbený druh brandy, který se vyrábí v oblasti Armagnac ve Francii. Vyrábí se ze směsi červených a bílých hroznů a zraje v dubových sudech po dobu nejméně tří let.

Calvados je druh brandy, který se vyrábí v regionu Normandie ve Francii. Vyrábí se z jablek a má obvykle lehčí chuť než jiné druhy brandy. Pomace brandy, také známá jako grappa, se vyrábí ze slupek a semen hroznů, které zbyly po lisování hroznů na víno. Má výraznou chuť a často se používá jako nápoj po večeři.

Tip na jablkovou brandy

Landcraft  No.1 Apple Brandy 0,5l 43% L.E.

Obr.: Landcraft No.1 Apple Brandy 0,5l 43% L.E.

Jak vybrat brandy?

Při výběru brandy je třeba vzít v úvahu mnoho faktorů. Druh brandy, cena a příležitost jsou důležité faktory, které je třeba vzít v úvahu.

Prvním krokem je rozhodnout se, jaký typ brandy chcete. Existují čtyři hlavní druhy brandy: Cognac, Armagnac, Pomace a Grape.

  • Cognac se vyrábí z bílých hroznů a je nejoblíbenějším druhem brandy. Má ovocnou chuť a hladký závěr.
  • Armagnac se vyrábí z červených hroznů a má plnější tělo než koňak. Má komplexní chuť s tóny vanilky a koření.
  • Pomace brandy se vyrábí ze slupek a semen hroznů. Mají lehčí chuť než koňak a armaňak.
  • Grape neboli hroznová pálenka se vyrábí z fermentované hroznové šťávy. Mají silnou, ovocnou chuť a suchý závěr.

Dalším krokem je rozhodnout se, kolik chcete za brandy utratit. Brandy se pohybuje v ceně od pár set korun až do několika tisíc korun za láhev.

Nakonec zvažte příležitost, pro kterou budete brandy pít. Pokud hledáte neformální drink, pravděpodobně nejlepší je brandy s nižší cenou. Pokud hledáte něco k pití při zvláštní příležitosti, vhodnější by byla dražší brandy.

Tip na arménskou brandy

Brandy Ararat 5y 0,7l 40%

Obr.: Brandy Ararat 5y 0,7l 40%

Jak se pozná kvalitní brandy?

Existuje několik klíčových způsobů, jak poznat kvalitní brandy. První je podle barvy. Kvalitní brandy by měla mít sytě jantarovou barvu. Mělo by být také jasná a světlá, bez usazenin. 

Druhý způsob, jak poznat, zda je brandy kvalitní, je podle nosu. Brandy, která zrála v dubových sudech, bude mít dřevitou vůni, zatímco brandy, která nezrála, bude mít ovocnou vůni. 

Třetí způsob, jak poznat, zda je brandy kvalitní, je podle chuti. Měla by být hladká, bez drsnosti nebo hořkosti. Vysoce kvalitní brandy bude mít také dlouhý závěr, což znamená, že chuť přetrvává na patře ještě nějakou dobu poté, co usrknete.

Když je brandy nekvalitní, bude mít světlou barvu a může být zakalená. Bude mít také drsnou vůni a chuť. Nekvalitní brandy vás při pití často spálí v krku.

Vybrat brandy »

Do jakých míchaných nápojů se brandy hodí?

Brandy je všestranný likér, který lze použít do řady míchaných nápojů. Zde jsou některé z našich oblíbených koktejlů s brandy:

  • Míchaný drink brandy Alexander obsahuje brandy, crème de cacao a hustou smetanu. Je bohatý a dekadentní a ideální pro zimní noc.
  • Na něco lehčího zkuste Sling brandy. Tento osvěžující nápoj kombinuje brandy s citronovou šťávou, cukrem a vodou.
  • Pokud hledáte opravdu jedinečný koktejl, vyzkoušejte brandy milk punč. Tento neobvyklý nápoj kombinuje brandy s mlékem, kořením a vanilkovým extraktem. Je krémová a lahodná!

Jaké jsou nejoblíbenější značky brandy?

Existuje mnoho značek brandy, které jsou mezi pijáky oblíbené. Mezi nejoblíbenější brandy patří Hennessy, Courvoisier a Remy Martin. Všechny tyto brandy se vyrábí ve Francii a existují již mnoho let. Každá značka má svou jedinečnou chuť a historii.

Hennessy je jednou z nejstarších brandy na trhu, která byla poprvé vyrobena v roce 1765. Společnost nyní vlastní LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, jedna z největších společností na světě luxusního zboží. Hennessy je hladká brandy s lehce nasládlou chutí. Často se užívá čistý nebo na skalách.

Courvoisier je další oblíbená francouzská brandy, která existuje již od počátku 19. století. Je o něco sladší než Hennessy a má vanilkovou příchuť. Courvoisier se často pije jako nápoj po večeři nebo se míchá do koktejlů.

Remy Martin je brandy, která se vyrábí z hroznů pěstovaných v oblasti Cognac ve Francii. Je to velmi jemná brandy s ovocnou příchutí. 

Tip na Remy Martin brandy

Rémy Martin 1738 Accord Royal 40 % 0,7 l

Obr.: Rémy Martin 1738 Accord Royal 40 % 0,7 l

Dá se brandy vyrobit doma a jak?

Brandy je destilované víno vyrobené z hroznů. Lze jej vyrobit doma pomocí několika jednoduchých ingrediencí a nástrojů. Budete potřebovat potravinářskou nádobu na fermentaci vína, nastavení destilace a něco, v čem brandy zraje. Proces trvá asi dva týdny.

K výrobě brandy musí nejprve proběhnout fermentace. Hrozny se rozdrtí a vloží do nádoby s kvasnicemi. Kvasinky spotřebují cukr v hroznech a přemění ho na alkohol. To může trvat čtyři až sedm dní.

Po dokončení fermentace je víno destilováno. Tím se oddělí voda od alkoholu, takže zůstane pouze čistý etanol. Destilát se poté umístí do nádoby na zrání, kde bude sedět po dobu nejméně dvou let. To umožňuje brandy zjemnit a rozvíjet svůj komplexní chuťový profil.

Domácí brandy je lahodná lihovina, kterou si můžete vychutnat samotnou nebo použít do koktejlů. Pokud si to chcete vyzkoušet, nasbírejte hrozny a začněte ještě dnes!

Jak brandy skladovat?

Při skladování brandy byste měli mít na paměti několik věcí. Za prvé, je důležité skladovat brandy na chladném a tmavém místě. Ideální je skříň nebo spíž mimo přímé sluneční světlo. Za druhé, ujistěte se, že je lahev či sud pevně uzavřen, aby se do něj nedostal vzduch a světlo. Za třetí, brandy se s věkem nezlepšuje, takže nepotřebuje stárnout déle, než je nutné. Po otevření by brandy měla být spotřebována během několika měsíců.

S ohledem na tyto tipy postupujte při skladování brandy takto:

  • Najděte si doma chladné a tmavé místo mimo přímé sluneční světlo nebo zdroje tepla, jako jsou radiátory nebo trouby. Ideální je skříň nebo spíž.
  • Před uskladněním láhev brandy zkontrolujte, abyste se ujistili, že je utěsněna a zda nejeví známky poškození.
  • Umístěte láhev brandy na bok do skříně nebo spíže, daleko od jiných potravin.
  • Zkontrolujte brandy každých několik měsíců, abyste se ujistili, že je stále pevně uzavřena a nevykazuje známky zkažení.
  • Po otevření by brandy měla být spotřebována během několika měsíců pro dosažení nejlepší kvality. Po každém použití lahvičku znovu pevně uzavřete.

Tip na brandy s lahví, kterou lze znovu využít ke skladování domácí brandy

Brandy Shabo VS 0,5l 40%

Obr.: Brandy Shabo VS 0,5l 40%

Jaké jsou nejčastější chyby při pití brandy?

Mnoho lidí si myslí, že brandy je velmi silný nápoj, a proto ji pijí ve velmi malých množstvích. To je chyba, protože brandy ve skutečnosti není tak silná a musíte ji pít více, abyste si užili její plnou chuť.Další častou chybou je že nenecháte brandy vyvětrat, než ji vypijete. Když nalijete brandy do sklenice, měli byste ji nechat několik minut, aby mohly uniknout výpary a rozvinout chuť.

Nakonec mnoho lidí míchá brandy s jinými nápoji nebo sodou, což zcela zničí chuť brandy. Pokud si chcete vychutnat pití brandy, měli byste ji pít samotnou.To jsou jen některé z nejčastějších chyb, kterých se lidé při pití brandy dopouštějí. Pokud se těchto chyb vyvarujete, pak si tento nápoj budete moci vychutnat mnohem více.

Jak brandy správně pít?

Sklenička na brandy je tradiční sklenice používaná k podávání brandy. Dole je široká a nahoře má poměrně malý otvor, který koncentruje aroma brandy. Chcete-li pít brandy ze šňupačky, držte ji v ruce, aby teplo vašeho těla pálenku zahřálo. Tím se uvolní více své chuti a vůně. Do brandy můžete přidat i malé množství vody, čímž se její chuť ještě více otevře.

Pokud podáváte brandy jako nápoj po večeři, tradičně se podává bez ledu. Pokud dáváte přednost brandy chlazené, můžete přidat kostky ledu nebo použít brandy stone (zmrzlý kus kamene, který vaši brandy vychladí, aniž by ji ředil roztátým ledem).

Pokud jde o brandy, je v konečném důsledku na vašich osobních preferencích, jak ji budete pít. Experimentujte s různými způsoby podávání a najděte to, co vám bude nejvíce chutnat.

Tip na brandy i se sklenicí vhodnou k pití brandy

Soberano Brandy Reserva 5y 0,7l 36% + 1x sklo GB

Obr.:Soberano Brandy Reserva 5y 0,7l 36% + 1x sklo GB

Závěrečná slova

Jak vidíte, brandy je velmi všestranný nápoj. Můžete si ho vychutnat samostatně nebo použít v různých koktejlech. Ať už hledáte jemný a sofistikovaný nápoj, který si vychutnáte po večeři, nebo něco, čím oživíte příští večírek, brandy je dokonalou volbou.

Tak na co čekáte? Vezměte láhev brandy a začněte experimentovat! Určitě najdete nový oblíbený způsob, jak si užít tohoto lahodného destilátu.

TOP produkty z kategorie Brandy